Naš sud: Mračne senke

Sredinom osamnaestog veka Džošua i Naomi Kolins, sa malim sinom Barnabasom, uputili su se iz Liverpula ka novom svetu, novom životu, novim snovima. Međutim, ni okean nije bio dovoljan da ih rastavi od tajanstvenog prokletstva koje proganja njihovu porodicu. Prošle su dve decenije, a mladi Barnabas je počeo da upravlja velikim imanjem Kolinvud koji je podigla njegova porodica po dolasku u Ameriku. Mladić je bez ikakvih problema uživao u svom bogatstvu, sve dok jednog dana nije slomio srce služavki Anželik Brušar. Kako se ispostavlja, ona je zapravo veštica koja će dati sve od sebe da uništi život bivšem ljubavniku. Ne samo što ga je  pretvorila u vampira, ubila njegovu dragu, a potom ga zatvorila u sanduk da u njemu večno pati, nego je odlučila i da uništi sve njegove potomke. Ono na šta nije računala, jeste da će se Barnabas osloboditi dva veka kasnije i odlučiti da uzme osvetu u svoje ruke.

U bioskope je nedavno stigla filmska adaptacija dnevne sapunice s kraja šezdesetih godina. Tim Barton (Tim Burton) je još jednom okupio Džonija Depa (Johnny Depp) i Helenu Bonam Karter (Helena Bonham Carter), pridodao im prelepu Evu Grin (Eva Green) i Mišel Fajfer (Michelle Pfeiffer), te napravio zanimljivu razbibrigu. Pre no što iznesemo svoj sud, valjalo bi napomenuti da je film poprilično dobro prošao na blagajnama. Premijerne večeri je prikazan u više od 1600 bioskopa i zaradio je više od pola miliona dolara.

Dep i Barton su kao klinci obožavali da gledaju “Mračne senke”. Dep se prisećao da je trčao kući iz škole ne bi li stigao da odgleda još neku avanturu vampira Barnabasa, glavnog lika gotske sapunice koja je vrvela od vampira, vukodlaka, putovanja kroz vreme i ostalih ludorija. Naime, poznati tandem je još pre nesrećne “Sumrak sage” (Twilight) želeo da snimi film o vampirima. Kada se Dep setio sapunice, stvari su krenule same od sebe.

Ubrzo se ispostavilo da je i Mišel veliki fan sapunice. Jednog jutra je tugaljivim glasom nazvala Bartona da ga priupita da li zaista snima film po istoimenoj seriji. Naravno, saradnja je istog trenutka ugovorena. Kako su na setu bili veliki fanovi odlučni da ne oskrnave seriju, dobili smo skladan rezultat. Nema previše specijalnih efekata, šminka je verodostojna, akcenat je stavljen na karaktere likova. Nije što je njegov, ali Barton je izjavio da niko ne bi mogao da iznese Barnabasov lik bolje od Depa.

Eva Grin je zanosna u svojoj lepoti. Savršeno je iznela ulogu osvetnički nastrojene veštice odlučne da uništi sve drago bivšem ljubavniku. Međutim, iako je gluma sjajna i primerena ekranizaciji serije iz sedamdesetih, iako su kostimi i šminka briljantna, a muzika i kulise sve vreme izuzetno prate radnju, nešto ipak fali. “Mračne senke” su film za koji ćete izjaviti da vam je drago što ste ga odgledali, ali ćete ga sa zadrškom preporučiti. U svakom slučaju, najbolji sud će dati fanovi sapunice Dena Kurtisa (Dan Curtis), kome je film i posvećen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *