Naš sud: Klip

Novi film Maje Miloš – “Klip”: Jasna je tinejdžerka koja živi okružena oskudicom beogradskih predgrađa. Otac joj teško bolestan i besna je na sve i na svakoga, uključujući i sebe. Zaljubljena je u Đoleta, dečka sa kojim ide u školu, ali ni od tog odnosa ne dobija sve što bi želela. Turobnu svakodnevicu pokušava da potisne eksperimentisanjem u seksu, drogama i izlascima, sve vreme snimajući mobilnim telefonom sebe i ljude koji je okružuju. U tom surovom okruženju ipak se rađaju ljubav i nežnost.

Iskreno, ja nigde nisam mogla da vidim ovu ljubav i nežnost. Naročito nisam mogla da razumem komentare apropo “happy end”-a. O kakvom to srećnom kraju pričate? Neki su rekli da bi bilo daleko bolje da je neko na kraju filma skočio sa mosta. Ne, zapravo to bi bilo razumljivo i racionalno rešenje za razliku od onog nesrećnog poljupca koji predstavlja omču oko vrata, sporu smrt, začarani krug.

Mlada rediteljka Maja Miloš u svom prvom dugometražnom filmu obrađuje temu besa, destrukcije i autodestrukcije koja je zaposela mlade. Okruženi sivilom, nemaštinom i poremećenim društvenim normama oni beže u eksperimentisanje u seksu, spas pronalaze u drogama i alkoholu, ventil u nasilju. Iako u potpunosti apatični prema porodici i svemu onome što ih vezuje za realnost i prebleme, njihova empatija se budi u svetu koji su sami stvorili.

Hrabar potez Maje se ne vidi samo u odluci da svojim prvim filmom propisno ošamari kako omladinu, tako i njihove roditelje i uzore, ali i sve nas posmatrače. Ona podjednaku važnost pridaje profesionalnim kamerama i najobičnijim telefonskim kamericama. Upravo ovi nemirni, neobrađeni snimci daju nekakvu dokumentarnu formu filmu koja nas opominje da se ovakve stvari zaista dešavaju, možda samo koju zgradu dalje od nas. Važno je napomenuti da eksplicitne scene u ovom filmu zapravo imaju smisla. Na simboličan način one predstavljaju razgolićenu stvarnost, bez sjaja i mašnica kakvom volimo da je zamišljamo. Ona je sirova, tamna i za mnoge beznadežna.

Možda je najlepše to što se rediteljka odlučila na rizik da u svoj film ubaci mlade glumce od kojih mnogi imaju vrlo malo glumačkog iskustva, ako ga uopšte imaju. Činjenica da je mlada Isidora Simijonović za svoju prvu značajnu ulogu dobila nagradu u kategoriji najbolje glumice na festivalu u Viljnusu, ide u prilog tome da se rizik isplatio. Kritičari su u tolikoj meri naklonjeni glumcima, da podatak da je Vukašinu Jasniću ovo prvo glumačko iskustvo ostavlja bez daha.

Film je nagrađen na festivalu A kategorije u Roterdamu, kao i na filmskom festivalu u Viljnusu. Publika je ostala bez daha, kritičari puni hvale, mlada rediteljka je presrećna i nada se da će film poslati pravu poruku. Film “Klip” se od 12. aprila nalazi na bioskopskom repertoaru te i vi možete da donesete svoj sud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *