Naš sud: Gnev Titana

Nakon herojske pobede nad čudovištem Krakenom, Persej pokušava da vodi miran život kao seoski ribar i samohrani roditelj desetogodišnjeg Heliosa. U međuvremenu, borba za nadmoć besni između bogova i Titana. Opasno oslabljeni, bogovi gube kontrolu nad zarobljenim Titanima i njihovim opakim vođom, Kronosom, ocem dugogodišnjih vladara Zevsa, Hada i Posejdona. Uz pomoć kraljice Andromede, Posejdonovog sina, poluboga Agenora, i palog boga Hefesta, Persej hrabro kreće u podzemni svet kako bi oslobodio Zevsa, savladao Titane i spasao čovečanstvo. I sada se vi nasmešite na ovaj šarmantni sinopsis i kao svaka normalna osoba koja poznaje osnove grčke mitologije kažete: “Molim?”

Film “Borba Titana” (Clash of the Titans) je izašao pre dve godine, svi smo se sablaznili, nismo mogli očima da verujemo u šta su se pretvorili bogovi, koliko je mitologija ne samo iskasapljena nego u potpunosti izmenjena, a onda su došli “Besmrtnici” (Immortals). E tek tada su mnogi od nas doživeli pravi nervni slom. Pa dobro Holivude, kako te nije sramota to da radiš? Evo sad, treću godinu za redom dočekujemo holivudsku verziju mitologije.

Već smo preživeli dva puta ovakve filmove (ima ih još da se razumemo, ali su ovi posebno najavljivani kao spektakli) i već smo naučili kako da ih gledamo. U potpunosti zaboravite šta ste čitali o veliki grčkim bogovima, herojima i njihovim podvizima. Jedino tako može da se izbegne snimanje filma “Gnev publike”. Ako uspete da se pretvarate da vam imena poput Zevs, Posejdon, Had, Hron i Persej nisu ni najmanje poznata, onda ovaj film i može da vam se svidi. I to poprilično.

Efekti su dobri, ali nisam sigurna šta im je trebao ovaj 3D koji besomučno umeću svuda. Verovatno će i ljubavne komedije da počnu sa iskakanjem iz platna. Ima par dobrih delova, ne bih da vam kvarim, ali lavirint koji vodi do Tartara (?!) je fantastično odrađen. Stenje koje se u više navrata razleti prilikom eksplozija je poprilično šarmantno, ja sam se trgla moram da priznam. Čestice lave koje na dve sekunde lebde pred vašim očima, ponekad čak i kada vulkan nije u blizini, su poslednji dokaz da gledate film u 3D verziji. To i one proklete naočare koje vas žuljaju.

Film je režirao Džonatan Libesman (Jonathan Liebesman), kome je ovo omiljeni žanr, kako je izjavio. Bio je presrećan što može da napravi film velikih razmera sa fantastičnim glumcima. Iskreno, ne znam zašto su Lajam Nison (Liam Neeson) i Ralf Fajns (Ralph Fiennes) pristali da igraju u ovim filmovima, no dobro. Ukoliko bismo morali da uporedimo “Gnev” sa “Borbom”, svakako se vide pomaci, mada to i nije toliko teško s obzirom na to da se prvi film graničio sa tragedijom. U “Gnevu Titana” (Wrath of the Titans) je zaista posvećena veća pažnja izgrađivanju odnosa među junacima, a pomak se naročito vidi u samom Semu Vortingtonu (Sam Worthington) koji tumači Perseja. Dok je u prvom filmu bio robusni tinejdžer, sada on glumi brižnog oca koji je spreman da učini sve za svog sina.

Što se tiče same glume, ona svakako nije na zavidnom nivou, ali je dovoljno dobra da vam održi pažnju, pa čak i da vas zainteresuje za sudbinu likova, koju očigledno ne možete da znate jer je veza sa samom mitološkom podlogom svedena na minimum. Sem je po običaju insistirao da većinu scena odradi bez kaskadera, te ga za ovo pohvaljujemo. Rozamund Pajk (Rosamund Pike), koja tumači lik kraljice Andromede, nedeljama se naporno pripremala za ulogu ratnice i u tome je uživala.

Kada bih morala da dam neki zaključak on bi glasio: dali ste gomilu para dečacima da se igraju rata. Od najavljivane epske borbe pojavili su se samo tragovi. No, čitavoj glumačkoj ekipi je bilo zabavno na snimanju, pa je samim tim i gledaocima zanimljivo. Ako ste željni efekata, borbi i Sema Vortingtona, pravac u bioskop!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *