Naš sud: Čudesni Spajdermen

Verovatno ne postoji osoba koja ne zna koja je tema najnovijeg filma o Spajdermenu. U skladu sa motoom 2012. godine “Čudesni Spajdermen” nam pojašnjava ne samo šta se desilo sa njegovim roditeljima, već i kakve je posledice ovaj tragičan događaj imao na mlađanog Pitera Parkera. Postoje dve stvari koje bih volela da naglasim odmah na početku. Prva je da je film u potpunosti opravdao svoj poeitični naslov, druga da me je sramota što sam prevrnula očima kada sam ugledala prvi trejler.

Glavna uloga pripala je Endru Garfildu (Andrew Garfield), što meni kao velikom poštovaocu lika i dela Tobija Megvajera (Tobey Maguire) nije ni najmanje prijalo. Međutim, nekako se desilo da sam u međuvremenu odlepila za mladim glumcem, te sam ubrzo počela da precrtavam dane do premijere. Zapravo ovo je samo bio drugi razlog zašto sam jedva čekala da odgledam ovaj film. Prvi je bio moj osećaj da će ovaj film biti prvi u kome će 3D efekat imati smisla. Bila sam u pravu. Prosto, nema smisla gledati “Čudesnog Spajdermena” bez iritantnih naočara.

Priča ne prati samo neuklopljenog Parkera i lagano uspostavljanje kontrole nad moćima koje je stekao. Po prvi put imamo priliku da se susretnemo sa Gven, Piterovom prvom ljubavi. Ema Stoun (Emma Stone), kojoj je pripalo tumačenje Piterovog intelektualnog rivala i simpatije, izjavila je da je Gven jedina koja zaista postaje Spajdermena i da se upravo zbog toga rodila naročita emotivna veza između njih dvoje. Kako je njihova veza iskrena i jaka, ljubitelji stripa prosto obožavaju njen lik.

Mladi Endru je beskrajno šarmantan. Sve duhovite replike su neizmerno prirodne, što je prosto začuđujuće. Devojkama će se izuzetno svideti i njegovo remodelovano telo koje izgleda savršeno u uzanom crveno-plavom trikou, te će uhvatiti sebe kako na svake dve sekunde poskakuju u strahu za njegov život. Karakteristika Spajdermena, činjenica da svi možemo da se poistovetimo sa njim, preneta je i na njegovom suparnika, Dr Konorsa.

Lik naučnika koji se bavi genetskim inženjeringom, pripao je Risu Ifansu (Rhys Ifans) koji je po običaju maestralno izneo svoj lik. On predstavlja nezadovoljnu i nesavršenu osobu, čije najbolje namere skreću sa pravog puta i po običaju popločavaju put do pakla i nadajmo se, nastavka ovog dilma. Iako je reditelj Mark Veb (Marc Webb) izjavio da mu ni na kraj pameti nije da snimi još jedan deo omiljenog nam junaka, poslednja scena je otvorena. Pravi fanovi će ostati i do kraja odjavne špice te će imati priliku da odgledaju još jednu, dodatnu scenu nakon koje će biti sigurni da će gledati Garfilda bar još jednom u uzanom kostimu.

“Čudesni Spajdermen” je zaista bio vredan silnog čekanja, brojnih trejlera, nagađanja i nerviranja. Šarmantni glumci su sjajno izneli svoje uloge, muzika ih je svojski ispratila, a efekti su ostavili svakoga bez daha. Sada kada smo preživeli ovu premijeru, možemo mirno da iščekujemo nastavak Betmena, koji je brojne, najstrože kritičare oborio s nogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *