Naš sud: Atlas oblaka (Cloud Atlas)

“Matriks” (The Matrix) duo Vačauski (Wachowski) i genije koji je osmislio i snimio “Trči Lola, trči” (Run Lola Run) Tom Tikver (Tom Tykwer) odlučili su da udruže svoje briljantne i inovativne umove. A šta ih je navelo na to? Ambiciozan, ekstravagantan pokušaj da prenesu roman Dejvida Mičela (David Mitchell) na veliko platno. U pitanju je blokbaster 2012. godine pod imenom “Atlas oblaka” (Cloud Atlas).

Čim je izašao prvi trejler svi su doveli u pitanje zdrav razum ovog tria, a potom su počeli da se pitaju kako će za ime svega snimiti jedno filozofsko, metafizičko delo. Roman je sam po sebi bio težak za razumevanje, međutim činjenica da je u pitanju tema o prošlim životima bila je dovoljna da privuče masu. Naravno, u prilog ovome išao je i podatak da ima nešto naučne fantastike u njemu. A kako se završio podvig troje briljantnih reditelja? Neočekivano uspešno.

“Atlas oblaka” prikazan je premijerno 14. novembra u Beogradu. Iako sam imala tu čast da sedim pored blago rečeno uvrnute osobe i iako je ispred mene sedela najviša osoba na ovoj planeti, nakon puna tri sata sam i dalje sedela, posmatrajući sa divljenjem spisak glumaca i likova koje su tumačili. Tri reditelja su imala neverovatno težak zadatak da ukomponuju ne jednu, već šest priča u smislenu celinu razumljivu svima. Duo Vačauski ugrabio je sekvence devetnaestog veka i one iz njima omiljene budućnosti. Tikveru su pripali segmenti iz dvadesetog i dvadeset i prvog veka. Naravno da je bilo nekih delova koje biste premotali da gledate sami film u udobnosti svoje sobe, međutim činjenica jeste da nije bilo dosadnih i besmislenih momenata.

Iako je sam početak filma beskrajno zamršen i težak za razumevanje, kako gledalac upoznaje likove i kako sekvence postaju sve duže, čitava priča postaje povezana i smislena konačno kulminirajući u briljantnu završnicu. Međutim šta je to što uspeva da zadrži pažnju gledaoca čitava tri sata? Neverovatni spektar emocija koje se menjaju iz scene u scenu. Jedna priča je tragična, ona koja je sledi je komična, naredna je ljubavna, a ova posle nje prepuna akcije.

Sjajan rediteljski posao, scenografija i čitava priča izgubili bi mnogo na ceni da nije bilo odlične glumačke ekipe. Glavne likove tumače Tom Henks (Tom Hanks), Hali Beri (Halle Berry), Džim Brodbent (Jim Broadbent), Hugo Viving (Hugo Weaving), Džim Stardžis (Jim Sturgess), Duna Bej (Doona Bae) i Ben Višou (Ben Whishaw). Svi oni bili su briljantni, a ono što im je dodatno pomoglo jeste neverovatna šminka. Naime, glavni glumci, ali i sporedni, pojavljuju se u svakoj od šest priča, ponekad kao glavni protagonisti, ponekad sasvim skrajnuti i gotovo je nemoguće prepoznati ih. Gledaoci će se sigurno iznenaditi na kraju filma kada vide ko je u stvari koga glumio.

Čak i ukoliko gledalac nije pethodno pročitao knjigu, moći će da uživa u filmu. Nije ni bitno koji žanr preferira, jer “Atlas oblaka” pokriva sve – od tragedije, akcije iz sedamdesetih i savremena komedije, preko političke teme eugenike, naučne fantastike i romanse pa sve do drame. Film se bavi najbitnijih ljudskim manama i vrlinama, a što je još bitnije, univerzalnim problemima koji i dan danas predstavljaju uzrok brojnim raspravama. “Atlas oblaka” nas podseća da se istorija stalno ponavlja i da je konačno došlo vreme da preusmerimo svoju budućnost koja nas nezaustavljivo vodi u propast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *