Najavljen protest roditelja i dece sa invaliditetom

Mirni protest roditelja i dece sa invaliditetom ispred zgrade Minstarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Nemanjina 22-26, a kasnije i ispred zgrade Vlade RS Nemanjina 11 planiran je za petak,  14.06.2013 god., u 11časova.

Protest je planiran kao podrška peticiji “Roditelj-negovatelj”. Kako se navodi u saopštenju povodom najave protesta, “roditelji dece sa invaliditetom iz cele Srbije samoinicijativno su se organizovali skupljajući  potpise podrške Inicijativi za finansijsku podršku bioloških porodica dece sa invaliditetom, skraćeno radno vreme za zaposlene roditelje, produženo bolovanje za negu teško bolesne dece”.

2. (5)

Izvor: www.diskriminacija.ba

Iako je za promenu  zakona, prema Ustovu Republike Srbije dovoljno 30.000 potpisa, roditelji su skupili oko 60.000 potpisa od građana Srbije. Na osnovu toga kancelarija Zaštitnika Građana je ponovo pokrenula i uradila  Predlog izmene Zakona o finansijskoj podršci bioloških porodica male/velike dece sa invaliditetom. Predlog i orginal potpisi podrške predati su u Narodnu Skupštinu 07.maja.2013god, lično predsedniku  Nebojši Stefanoviću, koji je tom prilikom javno podržao biološke porodice. Međutim, kako se navodi u saopštenju roditelja organizatora “stav ministarstva i Vlade prenošen u u medijima u više navrata,  izazvao je razočarenje kod roditelja. Porodice dece sa invaliditetom, donele su odluku da više ne žele da budu nevidljive za Državu”.

“Iako su bolesna naša deca imaju pravo na porodicu, pravo na život”, poručuju organizatori i pozivaju sve zainteresovane da svojim prisustvom daju podršku protestu i porodicama dece sa invaliditetom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *