Nadmenost ili samopouzdanje?

Koliko puta vam se desilo da sedite sa osobom sa kojom je obostrana komunikacija gotovo nemoguća? Koliko puta ste nevoljno slušali tuđe hvalospeve, pitajući se svo to vreme da li dotična osoba čuje  samu sebe? Između nadmenosti i samopouzdanja ni u najluđim snovima ne može se staviti znak jednakosti.

Nadmenost je jeftina maska iza koje se nevešto skrivaju nesigurni i neostvareni ljudi. Nadmenost je štit, nekvalitetno oružje koje mnogi koriste u večitoj borbi sa drugim ljudima. Nadmen čovek ne ume da uči od drugih, jer učenje smatra poniznim činom koji takvoj jednoj “veličini” nikako ne dolikuje. Takva osoba uvek mora biti najbučnija u društvu, a u slučaju da nije tako, prebledeće od muke.

nadmenost

Izvor: cheezburger.com

Samopouzdanje je priča za sebe. Ono je tiha voda koja breg roni. Samopouzdana osoba nema potrebu da galami u društvu, da hvali samu sebe. Ona zna gde se nalazi i koje je njeno mesto u svetu, te svoje dragoceno vreme ne troši na dečije bolesti zvane takmičenje sa drugima. Ovakva osoba se takmiči isključivo sa samom sobom i poprilično je smirena i kada stagnira i kada joj dobro ide. Nadmena osoba nema visoko mišljenje o sebi, te su joj stalno potrebni dokazi njene vrednosti. Ako je drugi ne obasipaju lepim rečima, ona će bez problema to činiti sama, tada već duboko zgranuta činjenicom da njenu posebnost neki ljudi ne primećuju. Nadmenost je kazna i za nadmenu osobu i za njeno okruženje. Samopouzdanje je dar zahvaljujući kojem osoba uspeva da istinski zavoli sebe sa svim manama i vrlinama.

Ne dajte se zavarati! Oni što se kočopere i busaju da su najbolji nemaju samopouzdanja, već vreću punu kompleksa na leđima. Radite na sebi i uvek budite bolji od one jučerašnje verzije sebe. Radite na sebi i verujete u sebe, a nadmenost prepustite nesigurnim i neostvarenim ljudima koji ništa osim te nadmenosti i nemaju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *