Na kafi kod kneginje Ljubice

Opisivana je kao jaka žena, dosledna i borbena, ali pre svega kneginja Ljubica Obrenović bila je nadasve ranjiva i brižna supruga i majka. Svog muža, srpskog kneza Miloša Obrenovića neizmerno je volela, ali mu nažalost nije bila i jedina. Miloš je neretko primećivao druge žene, i to su svi znali, čak i Ljubica. Trpela je, patila, a u jednom napadu ljubomore čak i počinila zločin, ubivši Petriju, jednu od Miloševih ljubavnica.

U spomen na ovu vrlu ženu i vladarku, svake subote se s početkom u 12h, u njenomm konaku, Konaku kneginje Ljubice, izvodi monodrama pod nazivom „Na kafi kod kneginje Ljubice“ . Viša kustoskinja Muzeja grada Beograda Nataša Popovska, u kostimu iz 19. veka,i u ulozi kneginje Ljubice dočekuje posetioce i uz kafu i ratluk, upoznaje ih sa “svojom” životnom pričom, pričajući o svom poreklu, o suprugu knezu Milošu Obrenoviću, svojoj deci, i vladarskim dužnostima.

Pored osnovne istorijske priče, posetioci Konaka kneginje Ljubice mogu saznati zanimljive detalje o privatnom životu vladarske porodice, ali i o tome kako su se oblačile srpske vladarke, kako su vodile domaćinstvo, vaspitavale decu, kakve su ukrase stavljale na kosu.

U palati kneginje tom prilikom je otvorena i Divan hana, centralno mesto u Konaku gde su se tradicionalno dočekavili gosti i ispijala kafa.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *