Na festivalu u Karlovim Varima premijera domaćeg filma

Jedan od prestižnih svetskih festivala A kategorije održava se od 28. juna do 6. jula u Karlovim Varima, a film ”Odumiranje” uvršten je u takmičarsku selekciju “East of the Njest” i imaće svoju evropsku premijeru 2. jula.

Film novosadskog reditelja mlađe generacije, Miloša Pušića, čiji je producent glumac Branislav Trifunović, rađen je po scenariju Dušana Spasojevića, autora istoimene i nagrađivane drame koja se igrala u Ateljeu 212 i ukazuje na probleme odumiranja sela i pokušaje da se od njih pobegne.

Posle nekoliko mučnih godina života u Beogradu, provedenih na teškim poslovima i praćenih besparicom, Janko (28) se vraća u svoje zabačeno planinsko selo sa namerom da proda zemlju i ode u Nemačku, verujući da će se tako izbaviti nevolja i konačno izboriti za svoje mesto pod suncem. Njegova usamljena majka Milica (50) koja već dugo živi u nadi da će se Janko vratiti, dovesti ženu i osnovati porodicu, ne samo da će se njegovoj nameri usprotiviti, nego će i učiniti sve da njen sin od te namere odustane.

„Odumiranje“ nije samo priča o odlasku ili ostanku, već dotiče mnoge druge teme: perspektive za život mladih, njegov odnos sa porodicom, prijateljima, dragim osobama. Ekipa „Odumiranja“ već je dobila poziv za gostovanje na nekim drugim festivalima, ali to još nije zvanično.

Glavne uloge poverene su glumcima Branislavu Trifunoviću, Borisu Isakoviću, Dari Džokić, Emiru Hazihafizbegoviću, Jasni Đuričić, Novaku Bilbiji i Milici Janevskoj. Beogradska premijera je planirana za jesen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *