Moda iz drugog ugla – u senci konzervi

Za osobu kojoj kao da je hirurškim zahvatom odstranjena sfera mozga koja bi trebalo da ima veze sa dijagramima, brojevima, cenama, procentima, predavanje iz ekonomije je uzbudljivo koliko i trka puževa. Homogenu masu reči koju je profesor “ispljunuo” za 2 časa, obojila je rečenica “zašto moda postoji nikada nam neće biti jasno, niti nas zanima”. Ovo me je podstaklo da uđem dublje u sve one misli koje me u naletima posećuju. Praveći od njih celinu, nastaju i ovi redovi.

Sumirajući istoriju i ljudske tendencije kroz vekove, vidimo da je uvek tik uz čoveka stajala umetnost,a samim tim i potreba za lepim. Svaki čovek je na sebi svojstven način esteta, svak od nas pokušava da svoj vid, ali i druga cčula, dovede u orgazmično stanje. Modni trendovi su refleks trenutnog raspoloženja najvećih umetnika sveta, i predstavljaju samo smernicu za nas. Za razliku od gore spomenute ekonomije koja (kao nauka) ne egzistira tako dugo, umetnost postoji od kada i čovek ima svest. Umetnost ne poznaje datume, imena, račune. Ona je produkt onog iskonskog što čovek nosi duboko u sebi. Uprkos činjenici da ne nalaze svoju praktičnu svrhu, umetnost, ali i moda opstaju, jačaju, napreduju i jednostavno, dopuštaju nam svima da pogled na ovaj crno-beli svet začinimo prstohvatom boja.

Moda je mogućnost da svakodnevno istaknemo svoju kreativnost, individualizam, seksipil, inovativnost…. Shvatanje modnih trendova kao imperativ vređa intelekt racionalnog bića, ali objetivno posmatrano je i potpuno nelogično. Pa šta su to modni trendovi? Upravo kontradiktornost velikih kreatora govori o tome koliko je moda slobodna i raznolika. Ti veliki stvaraoci su samo motiv i putokaz kako da sami napravimo od nesavršenog harmonično uz pomoć veze ključeva, gde onaj za vrata zgrade čini – stil, velike brave – stav, male brave – lični pečat.

FOTOGRAFIJA: Lela Radulović

Mnogi bi bez imalo promišljenosti tvrdili da je moda površna, besmislena, prolazna, ma narodnim jezikom rečeno -glupa! Ali, zar ti ljudi upravo svojim brzopletim, tako sažvakanim stavom, nisu o sebi rekli da su površni, besmisleni i glupi?! Za mnoge stvaraoce, moda je savršena metafora odraza nastrojenja i osećanja. Često je upravo taj komad, ili cela serija komada garderobe prirodno sredstvo izražavanja pojedinca. A ta njena prolaznost (ja bih pre rekla dinamičnost i promenljivost) upravo opisuje i evoluciju u pogledima,shvatanjima, jednom rečju: oslikava impuls jedne epohe.

Zato, drage moje visokointelektualne konzerve, uz svo dužno poštovanje, cenite i ono što ne razumete, jer ni vi mnogima niste jasni.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *