Mlade nade na koncertu Filharmonije

Koncert Beogradske filharmonije u okviru ciklusa Pika-Točka-Таčка održava se večeras od 20h u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine, a dirigovaće Rafael Pajare (32), aktuelni pobednik međunarodnog takmičenja za mlade dirigente “Nikolaj Malko“.

Rafael Pajare je rođen u Venecueli, odakle je i “dirigentsko čudo” Gustavo Dudamel, a za njim i generacija mladih dirigenata koji odnose nagrade na velikim takmičenjima širom sveta.

Prošle godine na takmičenju Malko, u oštroj konkurenciji najvećih dirigentskih nada, pobedio Pajare, dirigent i hornista, predstavnik jedne od najboljih svetskih škola “El Sisteme”, i time otvorio sebi vrata velikih svetskih orkestara.

Pajare je u ovoj sezoni već dirigovao Slovenačkom i Zagrebačkom filharmonijom, kao jedan od mladih umetnika koji učestvuju u ovogodišnjem projektu Pika -Točka – Tačka.

Kao solisti nastupiće sopran Marija Kuhar Šoša i bariton Matija Meić iz Hrvatske. Uz gostujuće umetnike, istaknutu ulogu na koncertu imaće i mladi vođa violončela Nemanja Stanković, kao solista u virtuoznoj Merkadanteovoj Fantaziji na teme iz opere “Lučija de Lamermur“.

Ostatak programa čine odabrani odlomci iz Mocartovog “Don Đovanija“, “Donicetijevog Don Paskvalea“ i “Gunoovog Fausta“.

Sledeći koncerti Filharmonije iz ciklusa Pika-Točka-Таčка su u maju, kada će orkestar gostovati u Ljubljani i Zagrebu.

 

Izvor: B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *