Mirjana Karanović – nesvakidašnje svakidašnja

Ona važi za jednu od najboljih srpskih glumica. Njeno ime je Mirjana Karanović. Davne 1980. godine osvojila je srca publike debitantskom ulogom u filmu “Petrijin Venac”, dok je veliku slavu stekla ulogom u kultnom projektu Emira Kusturice, “Otac na službenom putu”. Važi za slobodnu ženu, širokih shvatanja, te joj nije bilo strano da pozira obnažena za naslovnu stranu jednog časopisa. Po štampi kruže priče da je eksperimentisala s’ narkoticima i da je imala plastičnu operaciju nosa, ali lažne informacije i tračevi govore o tome kako je ona jedna zanimljiva i intrigantna ličnost.

Mirjanu su mediji povezivali sa mnogim uspešnim muškarcima, ali njeni partneri uvek su ostajali misterija za javnost. Može se reći da je, umesto nekog imaginarnog idealnog saputnika, izabrala da bude nevesta glume.

Bila je nominovana za najbolju evropsku glumicu, i to se smatra njenim najvećim uspehom u karijeri. Nažalost, naši mediji se nisu udostojili da obaveste javnost za ovako veliki uspeh naše slavne zvezde. Nominovana je od strane Evropske filmske akademije. Ceremonija dodele održana je u Varšavi, prošle godine u decembru, a jedna od nominovanih bila je i poznata glumica Penelopa Kruz, koja je i dobila to prestižno priznanje.

Sebe smatra veoma običnom, gotovo svakidašnjom. Za svoj privatan život kaže da nije uzbudljiv i jedino što je ispunjava su njene uloge.

“Prvenstveno mi je važno da scenario bude dobar, nisam sigurna da bih volela da igram veliku ulogu u nečemu što je budalaština. Uz mene ne idu površni sadržaji, ne bih mogla da ih iznesem, a improvizujem tek kada sam sigurna u ono šta radim. Nisam osoba koja ume da nastupa sama i bitni su mi ljudi s kojima radim”.

Filmovi koje je snimila zaslužili su veliki broj svetskih nagrada i priznanja. Jedni od njenih poznatijih filmova su: “Otac na službenom putu”, “Bure Baruta”, “Podzemlje”, “Grbavicu” i mnogi drugi…

Svoj veliki talenat najbolje je pokazala u filmu “Otac na službenom putu”, kojim je osvojila Zlatnu palmu. Mirjana je kasnije objasnila da nagrada ne menja ništa krucijalno u životu. “Nisam više tako mlada da bih se zanosila nagradama. Vrlo rano sam shvatila da je to jedna šizofrena situacija, to su trenuci, jedan dan u mom životu, jedna mogućnost… Ništa se u suštini ne menja. Eto, kada sam dobila indeks, o čemu sam sanjala u gimnaziji, ništa se nije promenilo, a očekivala sam da hoće. Sve! A onda sam došla kući, shvatila sam da i dalje imam svoju sobu kod tate i mame, a ujutru kada sam se pogledala u ogledalo, imala sam iste bubuljice. Sve je izgledalo isto. I tako danima. Isto je i sa nagradama koje sam dobijala za svoj rad – shvatila sam da je to jedan dan. Ja i dalje stanujem u Beogradu, na Vračaru, i neću se seliti odavde. Nije se nikakva zlatna limuzina spustila sa neba i odvezla me u neki drugi svet. I dalje idem na Kalenić pijacu, sa ovom nominacijom i nagradama ili bez njih. To su trenuci u kojima osetim ponos, zadovoljstvo, snagu, ali onda posle svega, imam po podne čas sa studentima, mama je bolesna, zove me sestričina… Život nastavlja da funkcioniše i mora da funkcioniše”.

Mirjana je veoma angažovana i kao pozorišna glumica. Igrala je u predstavama: “Fedrina ljubav”, “Eva Braun”, “Bure baruta”, “Drama o Mirjani i ovima oko nje”, “Romantične budale”…

 

Komediju “Romantične budale” bih svima toplo preporučila. Opisuje jednog potpuno normalnog, tipičnog muškaraca i jednu tipičnu ženu. Predstava i odlična gluma vas teraju da nabacite osmehe na lica, koje nećete skidati dugo posle odgledane predstave.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *