Mineralni make up

Leto se uveliko doseljava i na naše prostore. Ono što nas sve očekuje jeste  duže vreme provedeno napolju, u šetnjama, kafićima, u hladu ili na suncu.

Uz temperature od preko 30 stepeni, ovo nikako nisu idealni uslovi za vašu kožu. A koža pamti. Svaki minut neadekvatno proveden na suncu ona pamti. Pored svakodnevne rutinske nege kože, svakoj ženi je bitno i kako će izgledati u predstojećim vrelim danima. Ako želimo da imamo zdravu kozu, nećemo mnogo postići ako koristimo vrhunske preparate za negu i lošu dekorativnu kozmetiku. I jedno od najčešće postavljanih pitanja jeste kako da make up izgleda sveže, da se ne topi i da bude prilagođen ne tako savršenim uslovima. Odgovor je MINERALNI MAKE UP.

Mineralni make up potiče iz LA i nastao je kao potreba dermatologa i plastičara da “zakamufliraju” svoje pacijente posle jakih hemijskih pilinga, čišćenja, raznih operacija. Sastojci su takvi da se bukvalno mogu stavljati na otvorene rane. Kada pričamo o mineralima jedna od njihovih glavnih karakteristika jeste to da su oni inertni i da sprečavaju razvoj bakterija. Druga, isto tako bitna, jeste da se za lice lepe poput ribljih ljuspica i da omogućavaju koži da diše. I najzad, reflektuju sunčeve zrake, te su jedna od najboljih fizičkih zaštita od štetnih zraka. Kod upotrebe minerala koža diše i funkcioniše normalno, a minerali se fiksiraju sve dok ih ne skinemo nekim sredstvom za skidanje šminke. To znači da ih suze, znoj i voda neće skinuti sa lica.

Dok se od nedavno na našem tržištu stidljivo pojavljuju reklame o mineralnoj kozmetici, svest o korišćenju takvog make upa na zapadu otisla je vrlo daleko. Jako je bitno razlikovati stopostotni mineralni make up od onog koji je samo obogaćen mineralima. Glavna razlika je što gorenavedeni uopšte ne sadrže mineralna ulja, smole i talk koji zatvara pore i guši kožu, ne sadrže veštačke mirise koji mogu biti fototoksicni i izazvati hiperpigmentaciju, i sadrže minerale koji su izuzetno čisti i ima ih u visokoj koncentraciji.

Prilikom izbora mineralnog make upa vodite računa da ne sadrže bismyth oxychloride koji je ustvari metal i jako šteti našoj koži. Jeftini minerani make up sadrži o jeftine filere , jeftine sastojke i jako mali procenat minerala. Dobra mineralna šminka po pravilu je skupa (jer je i proces izdvajanja čistih minerala sam po sebi skup).

Kao najbolje rangirani na svetskom tržištu su sledeći brendovi: PUR minerals, Bare Minerals, Jane Iredale mineral make up, Mineral hygienics itd…

Koliko sam ja obaveštena, od ovih top nekoliko brendova mineralnog make upa, kod nas na tržištu postoji samo Jane Iredale i imamo sreće po tom pitanju, jer je upravo najbolji medju njima nama dostupan. Pored pozavidne koncentracije minerala Jane Iredale mineralni make up je obogaćen ekstraktima algi, nevena, kamilice, koenzimom q10, hijaluronom i brojnim drugim sastojcima veoma neophodnim za našu kožu.

Uz ovakav tip šminke menjamo i nacin razmišljanja, gde ulepšavanje nije više nužno zlo za našu kožu, već predstavlja i nastavak nege iste tokom celog dana. Zato se ozbiljno pozabavite ovom tematikom, odaberite sebi najbolje rešenje za vašu kožu, i zakoračite u leto lepe i našminkane bez trunke grize savesti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *