Meri Kvant – istorija ispisana jednim potezom makaza

Moglo bi se reći da je prošlo gotovo pola veka otkako je Tvigi prošetala minić, koji je postao najmoćnije oružje za osvajanje muškaraca.

Mini suknja je izazvala revoluciju u modi, nakon što ju je čuvena engleska manekenka Tvigi, prvi put prošetala modnom pistom. Odevni predmet skrojen od minimalnog parčeta tkanine, učinila je jednim od najmoćnijih ženskih oružja za osvajanje muškaraca.

Sve je počelo davne 1963. godine, kada je dizajnerka Meri Kvant prodala prvi model mini suknje u svom butiku u Londonu, a iste godine se u poznatom časopisu, Vog, pojavila suknja iznad kolena. Dizajnerka je već krajem pedesetih godina počela da predlaže sve kraće haljine i suknje.

U posleratnom periodu nije postojala moda za tinejdžere, niti je iko o tome razmišljao. Meri je pokušala da unese neku novinu u tmurnu i dosadnu tadašnju modu. Sama ideja za minić se javila mnogo godina ranije, ali je Meri odlučila da je realizuje na jednoj od proba za modnu reviju. Ova britanska modna kreatorka je 1965. godine, tokom probe za modnu reviju na kojoj je planirala da prikaže svoju novu kolekciju, primetila kako se manekenka muči dok je pokušavala da hoda u dugačkoj hipi suknji.

Problem je rešila tako što je uzela makaze i suknju skratila deset centimetara iznad kolena.

Za svoj izum govorila je da je praktičan i oslobađajući, po njoj mini suknja je “dozvoljavala ženama da trče za autobusom”.

Žene svih uzrasta su počele da skraćuju svoje suknje, a butik, Bazar, koji je držala Meri Kvant, bio je pun mušterija koje su tražile ovaj novi izum. Mini suknja je postala simbol ženske emancipacije i nove slobode duha i tela.

Sredinom prošlog veka nositi mini suknju nije značilo samo biti modno osvešćen, već je bio pokazatelj koliko je žena savremena i spremana za nove izazove.

Međutim, mnogi su osuđivali smeli poduhvat dizajnerke koja je radikalno skratila žensku odeću, te je i izazvala pravu modnu revoluciju. Meri je govorila u samoodbrani-“Nisam izmislila mini suknju, već je ona stvorena na ulicama Londona. Ja sam samo pravila jednostavniju odeću u kojoj je moglo da se hoda, u kojoj je moglo da se skače i trči. Dužinu su određivale same mušterije. Suknje koje sam ja nosila bile su veoma kratke, a mušterije su vikale kraće, kraće. “.

Otprilike isti šok kakav je izazvala slavna dizajnerka Koko Šanel, tako što je žene obukla u muške pantalone i odela, izazvala je i Meri Kvant, kad je radikalno skratila žensku suknju i pantalone, danas poznate kao vruće pantalone.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *