Merak uz džez

Višestruko nagrađivani, svetski poznati jazz pijanista, Bojan Zulfikarpašić, publici poznatiji kao Bojan Z., po prvi put je sa svojim sekstetom nastupio na velikoj sceni Sava centra, u utorak veče, petog marta.

Koncert koji je trajao nepuna dva sata, pred skoro prepunom salom, Zulfikarpašić je otpočeo simbolično, izvodeći kompoziciju pod nazivom “Hometown”.

Vidno raspoložen, tokom gotovo celog nastupa skladno je uklapao razigrane etno i fjužn pristupe, što se možda ponajviše moglo osetiti tokom izvođenja kompozicija “The Joker”, “Gradino kolo”, “Zulfikar-paša”.

Zajedno sa svojim kolegama, muzičarima koji čine njegov sekstet, Julien Lourau na saksofonu, Nenad Gajin na gitari, Martijn Vinku za bubnjevima, Thomas Bramerieju na kontrabasu i Teodosi Spasov na kavalu, Bojan se beogradskoj publici predstavio presekom dosadašnjeg, višegodišnjeg rada.

FOTOGRAFIJA: Darko Nikolić

Odlično raspoloženje koje je vladalo na sceni Bojan je prokomentarisao rečima: “Osećam se kao Tito”, a zanimljive i duhovite bile su i njegove najave kompozicija, najčešće propraćene anegdotama o njihovom nastanku.

Odličan koncert, za sve ljubitelje ove vrste muzike, bio je ujedno i savršeno ukombinovan audio-scensko i vizuelni događaj. Izuzetno osmišljena scenografija Jasmine Holbus upotpunjena odlično uklopljenim video sadržajem, te je događaj bio potpun; sklad muzike, ritma i vizuelnog efekta.

I na samom kraju, dokaz da se i uz džez može meračiti, bio je mali performans Sergeja Trifunovića, ( pored Barbare Garčević itekako zaslužan za Bojanov dolazak i nastup u Beogradu i Novom Sadu). Razbijajući čaše, Sergej je “pao u sevdah”. Interesanta i originalna završnica jednog odličnog koncerta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *