Međunarodni pozorišni festival “Vršačka pozorišna jesen”

U subotu, 27.oktobra, u  Vršcu  je po XX, jubilarni  put  otvoren Međunarodni pozorišni festival “Vršačka pozorišna jesen” , koji će trajati do 2. novembra.

Festival čiji je ovogodišnji slogan “Sterija nekad i sad” zapocet je otvaranjem  izložbe fotografija sa XIX Festivala klasike, autora Aleksandra Avrameskua, a potom i izvođenjem predstave “Laža i paralaža” Narodnog pozorišta “Sterija” iz Vršca.

Ovaj jubilarni festival posvećen je Steriji i njegovim delima, te će se stoga na programu festivala naći sledeći Sterijini komadi: “Zla žena”, “Ženidba i udadba”, “Kir Janja”, kao i već pomenuta “Laža i paralaža”. Na festivalu, gledaoci će imati prilike da vide ostvarenja zrenjaninskog, beogradskog, pirotskog i banjalučkog pozorišta, ali i da pogledaju predstave van takmičarskog programa profesionalne scene na rumunskom jeziku pri Narodnom pozorištu “Sterija” iz Vršca.

Tokom festivala svakodnevno će se u Sterijinoj kući, u centru Vršca održavati okrugli sto pod nazivom “Sterija i njegova dela” na kome će govoriti istaknuti pozorišni stvaraoci.
U sastavu žirija festivala nalaze se : Milivoje Mlađenović, direktor Sterijinog Pozorja iz Novog Sada, Zoran Maksimović, direktor Pozorišnog muzeja Vojvodine, i Stefan Sablić, reditelj iz Beograda.

2. novembra, u čast nagrađenih biće izvedena predstava Ustnove kulture “Vuk Karadžić” iz Beograda, “Zvezdarske zvezdice”, u režiji Gorice Popović.

Više informacija na: www.npsterija.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *