Međunarodni festival dizajna – Dan D

U ponedeljak, 10. juna u Zagrebu počinje 4. Međunarodni festival dizajna – Dan D, koji će trajati do 16. juna, a program će se realizovati u TŽV Gredelj i u centru Zagreba.

Četvrto izdanje festivala dizajna u izložbenom programu donosi preko dvadeset različitih izložbi i izložbenih koncepata, na kojima će se predstaviti radovi, projekti i koncepti oko 300 dizajnera i autora iz Hrvatske i regiona.

Dan D - naslovna

Osim tradicionalnog centralnog izložbenog koncepta D-izložbe, na kojoj se predstavljaju mladi autori, kao i već dobro poznatog i posećenog D-marketa, komercijalno-prodajnog sajma lokalnih dizajnerskih brendova, ovogodišnje izdanje Dana D javnosti će predstaviti i niz gostujućih hrvatskih i regionalnih izložbi, izložbi dizajnerskih i umetničkih fakulteta i akademija, zatim izložbi tematski vezanih za ovogodišnji fokus festivala – Dizajn i Grad,  i lokaciju održavanja (tžv Gredelj), kao i site-specific instalacija nastalih za sam festival.

D-izložba (Velika dvorana)

Od samog početka 2010. godine programska okosnica festivala Dan D bila je i ostala D-izložba. Reč je o izložbenoj platformi za predstavljanje preko konkursa izabranih najboljih mladih dizajnera iz Hrvatske i regiona, do navršenih 35 godina. Bez obzira je li reč o mladim profesionalcima već afirmisanim na sceni ili nedavno diplomiranim autorima, koji su na scenu tek kročili, izlagači na D-izložbi prikazuju svoje recentne projekte i dobijaju priliku da se predstave široj javnosti. Tako će D-izložba, kao središnje i najvažnije događanje Dana D, četvrtu godinu za redom uključivati naručene ili samoinicirane radove, mentorisane ili samostalne projekte kao i projekte i koncepte osmišljene i realizovane upravo za nastup na festivalu.

Odabrani autori i njihovi projekti ponovo će ponuditi širu sliku unutar koje su zastupljena različita područja dizajnerskog i kreativnog delovanja; od produkt dizajna i dizajna vizuelnih komunikacija, preko modnog dizajna, konceptualnih projekata, do onih graničnih koji povezuju različite discipline. Ovogodišnje izdanje izložbe predstavlja radove četrdesetak izlagača i grupa izlagača iz Hrvatske i regiona.

D izlozbe - Laura Miksa i Toni Sljaka

D-market (Velika dvorana)

Prodajna izložba lokalnog dizajna i dizajnerskih proizvoda komercijalnog karaktera D-market u stalni program festivala Dan D uvrštena je 2011. godine. Na D-marketu, kroz naglašeno opušteni ambijent, izlažu se i prodaju radovi i produkti probranih hrvatskih i regionalnih dizajnerskih brendova i nosioca malih kvalitetnih produkcija. Kroz ovakav oblik prodaje i izlaganja dizajna reflektuje se tržišni potencijal dobrih dizajnerskih rešenja i stvara se izvrsna platforma za promociju proizvoda koja dizajnerima i malim proizvođačima omogućuje direktnu komunikaciju s potencijalnim kupcima.

 

D-dizajneri ( Velika dvorana)

Autorske instalacije u prostornom kontekstu

Autori: Andro Giunio, Damir Žižić, Marko Hrastovec, Dario Dević i Iva Maria Jurić, Ivan Klisurić, Zastranienie

 

D-instalacije (Velika dvorana)

“Site specific” instalacije u prostornom kontekstu Gredelja, pod nazivom Paramachine i Paralaksa Gredelja nastale su kao produkt mentorisane radionice pod vođstvom renomirane likovne umetnice Ivane Franke, u izvedbi mladih arhitektica, dizajnerki i studentkinja.

Autorke: Maja Kolar, Dora Đurkesac, Aleksandra Poljanec, Nina Matika, Sabina Pleše, Adriana Pavelić, Maša Milovac.

 

D-industrija (Komercijalna dvorana)
Izložba komercijalnih hrvatskih i regionalnih dizajnerskih robnih marki, koja za cilj ima da pokaže uspešne scenarije saradnje profesionalnih dizajnera s kompanijama.
Izlažu: Kvadra, Regeneracija, Artisan i Element.
d industrija - element
Regionalne izložbe – Gostujuće međunarodne i hrvatske izložbe će predstaviti izložbu

Young Balkan Designers (Velika dvorana) –

Godišnji pregled najboljih radova mladih dizajnera iz regije u izboru organizacije Mikser Beograd.

Više informacija na zvaničnom sajtu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *