Medjunarodni Dan zaštite životne sredine

Danas se obeležava Medjunarodni Dan zaštite životne sredine. Nizom manifestacija, i u Srbiji i u svetu, šalje se poruka upozorenja na zagadjenje prirode i potreba za povećanom zaštitom okoline.

Ovogodišnja tema kojom Ujedinjene nacije (UN) obeležavaju Dan zaštite životne sredine je “Think-Eat-Save” (Misli, jedi, štedi) – kako bi se ljudi postali svesni da utiču na životnu sredinu i nepotrebnim bacanjem hrane.

Najveći broj akcije i kampanje koje se organizuju širom sveta, povodom 5. juna, usmerene su protiv bacanja hrane.

U Beogradu je najavljeno nekoliko skupova povodom proslave Dana zaštite životne sredine, a jedno od najvećih okupljanja biće na Košutnjaku, pored Hajdučke česme, gde Ministarstvo omladine i sporta organizuje obrazovnu akciju o značaju zaštite životne sredine i prevenciji požara.

Odbor Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine održaće sednicu povodom Dana zaštite životne sredine, a Asocijacija potrošača Srbije (APOS) konferenciju za novinare na temu “Ne bacaj hranu – baci lošu naviku”.

WED-Logo_EN
Operater za zbrinjavanje ambalažnog otpada, kompanija Sekopak obeležiće Dan zaštite životne sredine na Adi Ciganliji organizovanjem edukativne radionice za najmladje, a beogradske “Gradske pijace” organizovaće akciju na pijaci “Smederevski djeram” u Bulevaru kralja Aleksandra, čiji je cilj da se plastične kese zamene biorazgradivim kesama.

Beogradska galerija Singidunum 13. put će organizovati izložbu “Planeta Zemlja” na kojoj će četrnaest umetnika predstaviti svoje radove na temu ovogodišnje proslave Dana zaštite životne sredine – “Misli, jedi, štedi”, dok će u Biblioteci grada Beograda moći da se pogleda 8. izložbi fotografija “Eko foto 2013” organizuju Centar za foto talente i Foto savez Srbije uz podršku Sekretarijata za zaštitu životne sredine Beograda.

Svetski dan zaštite životne sredine prvi put je obeležen 1972. godine i predstavlja jedan od glavnih načina kroz koje UN širom sveta razvija svest o životnoj sredini, podstiče političku pažnju i akciju na unapredjenju kvaliteta životne sredine.

Izvor: zelenasrbija.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *