Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

U Beogradu se 17. maja obeležava Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia And Transphobia – IDAHO). Ovaj dan se u svetu proslavlja od 1990. godine  kada je Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti. IDAHO je prilika da se (još jednom) ukaže na štetnost homofobije i opasne posledice koje ona izaziva. Širom sveta,  „International Day Against Homophobia and Transphobia“ obeležava se organizovanjem međunarodnih događaja kojima se ukazuje na potrebu poštovanja prava pripadnica i pripadnika LGBT  populacije. Beograd će ovogodišnji 17.maj obeležiti različitim aktivnostima koje se sprovode sa ciljem poboljšanja i zaštite ljudskih prava LGBT i kvir osoba.

Između ostalog, Gej strejt alijansa (GSA) predstaviće godišnji Izveštaj o stanju ljudskih prava lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba u Srbiji za 2012. godinu. Kako se navodi u saopštenju  ove organizacije, o glavnim tačkama Izveštaja, kao i o tome šta je urađeno u 2012. godini, između ostalih će govoriti i direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije i Poverenica  za zaštitu ravnopravnosti.

U 17 časova, u kulturnom centru Grad biće održan “IDAHO talks” panel na kome učestvuju Antonela Riha (NIN), Mirjana Bogdanović (GSA), Mia David (Kulturni Centar Beograda), Filip Vujošević  (Hartefakt Fond), Predrag Azdejković – GLIC (Gej lezbejski info centar). Moderatorka je dr Jelisaveta Blagojević, Fakultet za medije i komunikacije.

Istog dana, u okviru IDAHO ART, u galeriji KC Grada biće predstavljena izložba vizuelnih umetnika i grafičkih dizajnera pod nazivom “Signal”.

Ove godine biće dodeljena prva „Duga“ – nagrada za za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije, zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji koju je ustanovila GSA i koja će i ubuduće biti  dodeljivana svakog 17. maja.

pride

Izvor: traveltrade.visitstockholm.com

“Mi dolazimo iz sveta kulture i medija, i to su naša oružja. Mi ne umemo da koristimo palice i pesnice, ali umemo da se borimo kulturom, umetnošću, muzikom i slobodnim duhom, i pozivamo naše kolege da nam se u ovoj borbi pridruže. Pozivamo i sve one koji umeju da se bore na druge načine, aktivizmom i politikom, da zajedno krenemo na put ka boljem društvu jer nisu samo LGBT ljudi ugroženi u ovom  društvu, mržnja nikad ne staje na samo jednoj grupi”, navodi se u IDAHO Belgrade manifestu.

Ovakvoj borbi bi svi trebalo da se priključe i da poruku IDAHO Belgrade manifesta – “Budimo solidarni, i  zahtevajmo naizgled nemoguće” primenjuju svakog dana, a ne samo 17. maja.

One Reply to “Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *