Margita Stefanović

Mene zanima jedna stvar. Ko je danas Beogradska faca i da li tako nešto još uvek postoji?
Ja lično smatram da je nemoguće naći beogradsku facu, verujem da su izumrle. Možete, a i ne morate da mi verujete, ali mislim da danas ne postoji tako nešto kao autentična, autohtona i superiorna osoba, za koju svi znaju i koja je opšte poznata kao gradska faca.

margita-stefanovic
Razmišljajući o tome, došla sam do zaključka da je ona nekada postojala, i šetala se ulicama ovoga grada.
Ona je sebe opisivala kao dobru osobu, plemenitu i velikodušnu. Volela je da čita i piše, imala je bujnu maštu. Smatrala je da je ambiciozna, ali da je bila sputavana zbog problema u porodici. Imala je dosta prijatelja i bila je vrlo kvalitetna osoba. Agresivnog intelekta, iskrena, impulsivna i veoma buntovna. Bila je muzičar i umetnik. Veoma originalna i nezavisnog duha i svakako intelektualno superiornija od većine. Bila je ispred svog vremena, popularna i svugde spominjana. Često umorna i iscrpljena, rastrojenog i slabog zdravlja, zbog konzumiranja narkotika. Da, upravo sam opisala klavijaturistkinju kultnog benda Ekatarina Velika, Margitu Stefanović, poznatija kao Magi, koja je uspela da od najblistavije zvezde jugoslovenskog andergraunda, za samo deset godina stigne do samog dna.
Rođena je kao jedinica režisera Slavoljuba Stefanovića Rabasija i Desanke Nikolić. Nakon završene osnovne škole, Margita je upisala osmu gimnayiju u Beogradu, a uporedo je išla u srednju muzičku školu, gde je kao apsolutni sluhista i najtalentovanija u klasi dobila ponudu da nastavi školovanje na Moskovskom konzervatorijumu. Ipak,ona to nije učinila već je donela odluku da ostane u Beogradu, gde je nakon mature upisala Arhitektonski fakultet.
Dosta se interesovala za beogradsku andergraund muzičku scenu. Kroz druženje sa članovima Električnog orgazma, upoznala je Milana Mladenovića, tadašnjeg frontmena grupe Katarina II, koji je u njoj prepoznao veliki talenat i ubrzo ju je pozvao da se pridruži njegovom bendu. Bend je ubrzo promenio ime, te je iz Katarina II ime promenjeno u Ekatarina Velika i pod tim nazivom je postojala sve do 1994. godine.
Beograd je u to vreme svakako mogao da se pohvali veoma kvalitetnom jugoslovenskom rok-scenom. Ekatarina Velika, se svakako izdvajala po mnogo čemu. Zbog eventualne popularnosti ili uspeha se nije odrekla muzike koja pre nje nije ovde svirana ni, van uskih prostora slushana, tako da i nije imala mogućnosti da se medijski potvrdi.

Margita_Stefanovic_-_EKV
Pre nego što je ušla u Ekatarinu Veliku, Magi nije svirala rok. Bila je pijanista klasične muzike i talentovani arhitekta. U toj njenoj pojavi, krije se najineresantnija osoba ženskog roda koju je naša rok scena imala. Niko ne može da joj spori da je bila klavijaturista izuzetnih sposobnosti, aranžer apsolutnog sluha.Način na koji se nije štedela posvećujući se muzici, obrazovanje koje ju je izdvajalo od predrasuda o obrazovanju rokera, znanje koje joj je davalo sigurnost i dozu fatalne mističnosti, sve joj je to omogućilo da joj danas niko ne spori da je bila prava rok zvezda. Nažalost rok muzika je često praćena raznim porocima, kojima ni Magi nije uspela da se odupre.
Posle raspada Ekatarine Velike i smrti Milana Mladenovića, Magi je nastavila da se bavi muzikom. Sa nekoliko beogradskih muzičara krajem 1994. osniva je bend Kurajberi koji su uglavnom izvodili obrade stranih i domaćih hitova po beogradskim klubovima.

Kako bi se izborila sa svojom zavisnošću, prodala je skoro sve što je posedovala. Novac je iskoristila za putovanje u Indiju, kao i kupovinu dva manja stana koje je ubrzo prodala. Nakon toga preselila se u trošnu garažu u predgrađu Borče. Svoje poslednje godine života provela je u skloništu za beskućnike, oslanjala se na pomoć svojih poznanika.
“Zašto sam ostala u Beogradu? Jer bez obzira gde se postavim, trenutno shvatim da moj trag vodi do kuće, a to je u Beogradu… a ljudi koje znam, a otisli su, žive duž ovih naših tragova. Neko se trudi da ih izbriše…tragove, mislim nečiji tragovi traju, neki zvone, neki me bole, neki se zovu mojim imenom. Moje ime je…Margita”.
Dok sam pisala ovaj članak, pomislila sam da joj je odluka da ne ode u Moskvu na dalje školovanje sve promenilo. Koštala ju je života. Da nije ostala u Beogradu, ne bi upoznala mračne strane roka, i možda ne bi konzumirala drogu. Gledajući drugu stranu, onu pozitivniju, Magi nam ne bi pružila EKV kakav je on danas. Da nije ostala u Beogradu, ja sada ne bih znala da navedem jednu legendu, pravu facu i da se pohvalim da ju je Beograd nekada imao, da se potajno nadam da će postojati neko ko će jednom biti nalik Magi. Neko ko je drugačiji, bolji od ostalih, koji će nam dati nadu da će Srpski rok opet isplivati, da ce zaživeti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *