Majska izložba grafike 2013

Od 20. maja (19h) do 8. juna u Grafičkom kolektivu biće otvorena Majska izložba grafike beogradskog kruga na kojoj, ove godine, učestvuje 95. autora.

Pored grafičara iz Srbije gostuju i autori iz Japana, Bugarske, Republike Srpske i Sjedinjenih Američkih Država. Istovremeno, biće i proglašenje nagrade Veliki pečat Grafičkog kolektiva.

Ivona-Pleskonja,-Deca-sunca

Ivona Pleskonja – Deca sunca

Majska izložba grafike beogradskog kruga je tradicionalna izložba Grafičkog kolektiva i ključni događaj koji prati i signalizira promene u domenu savremene grafičke scene. U tom kontekstu značajna je pojava generacije mladih autora kao i nova ostvarenja onih već afirmisanih umetnika čiji rad se upravo najbolje uočava na ovoj specijalizovanoj izložbi.

Ova izložba je postala relevantni pokazatelj u ovoj oblasti vizuelne umetnosti koji iznova podseća da je grafika živi organizam, da se menja i evoluira, a čije se granice rastvaraju podstičući na nove autorske pristupe i fleksibilnija teorijska razmatranja savremene grafičke produkcije.

Nagrada Veliki pečat Grafičkog kolektiva, ustanovljena je 1963. godine, i predstavlja jedno od najstarijih i najrelevantnijih priznanja za grafičku umetnost u Srbiji.

Dosadašnji dobitnici ove nagrade su autori bez kojih nije moguće pisati nacionalnu istoriju moderne umetnosti – Halil Tikveša, Vladimir Veličković, Stojan Ćelić, Bogdan Kršić, Boško Karanović, Bora Iljovski  i dr.

Žiri za nagradu Veliki pečat čine: Vladimir Veličković, slikar, Gordana Dobrić, istoričarka umetnosti i Gordana Petrović, grafičarka.

Mihajlo-Stanisavac,-Vremena-se-menjaju

Mihajlo Stanisavac – Vremena se menjaju

Sledeće godine Grafički kolektiv obeležava 65. godina rada. Tim povodom u katalogu je publikovan autorski tekst Predraga Peđe Ristića, projektanta novog enterijera i eksterijera Galerije, koja je svečano otvorena 10. martа 1964. godine. “Palatu Ninčić”, u čijem je prizemlju Grafički kolektiv od osnivanja, 1949. godine, projektovao je Dragutin Maslać, značajni beogradski i srpski arhiteka, čiji autorski rukopis je prepoznatljiv u projektovanju stambenih zgrada u Beogradu između dva svetska rata.

Podsećanjem na rad i zasluge dvojice znamenitih arhitekata, Ristića i Maslaća, upoznaje se javnost sa bogatom tradicijom koju Grafički kolektiv baštini i koja je samim tim postala svojevrsni indikator da ovaj prostor i danas ostane jedan od centara domaće i internacionalne umetničke scene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *