Magija visoke mode – Pariz haute couture

Još jedna nedelja visoke mode okupila je modnu elitu i najveće modne sanjalice u Parizu. Najpoznatije modne kuće prezentovale su komade kao iz bajki, koji bi svaku devojku pretvorili u princezu. Sedišta su bila rezervisana za modne urednike, poznate ličnosti, i najbitnije, mali broj dama koji tu odeću i kupuju.

karl L

Znajući da predstavljaja veliki trošak za produkciju, a da tako skupocene komade retko ko sebi može priuštiti, dolazimo do pitanja zašto brendovi uopšte troše toliki novac i kako to da visoka moda i dalje postoji. Evo zašto…

Mada to nama danas zvuči čudno, u prvoj polovini prošlog veka nije postojao pret-a-porter i jedini poznati dizajneri bavili su se upravo visokom modom. Oni su imali svoje revije, a dame bi potom naručivale modele koji bi za njih bili izrađeni po meri. Sve je bilo urađeno do perfekcije: najbolji materijali, besprekorni detalji i dosta ručnog šivenja. I tako su se pravile haljine za razne prilike ali su ih dame nosile svakodnevno. Deo koncepta visoke mode se nije promenio ni do dan danas. A ipak, kao da ništa nije ostalo isto.

Danas se velike modne kuće izlažu ogromnom trošku sa izradom i pripremom kolekcija visoke mode. Ne čudi što se ova nedelja mode održava u Parizu, gradu sa ogromnom modnom istorijom i verovatno jednim od retkih mesta gde se još mogu naći sposobni krojači i majstori sa znanjem neophodnom za izradu ovih komada. Dizajneri imaju veću slobodu za kreativnošću jer haute couture ne mora da bude nosiva. Čak, nekada je i poželjno da ne bude. Treba napraviti show, reviju koja će privući pažnju i čije će slike kružiti svetom. Tu i dolazimo do razloga zašto to brendovi i dalje rade.

Za jedan Chanel najveća zarada dolazi iz prodaje parfema i kozmetičkih preparata. Revija visoke mode za njih dođe kao odličan način da poštuju svoju tradiciju, ali i da u isto vreme promovišu sve proizvode koje taj brend nudi. Možda ćete se zaljubiti u neku njihovu toaletu o kojoj možete samo da sanjate, ali ćete se sledeći put kad ste u parfimeriji odlučiti za njihov parfem.

paris hc

 Izvor: www.myfatpocket.com

jantaminiau i jhon

Jan Taminiau i John Galliano

elie i alex

Elie Saab i Alexander Vauthier

zuhair i chanel

Zuhair Murad i Chanel

Izvor fotografija: fashion.telegraph.co.uk

I tako, dok samo jedan minijaturan procenat žena može sebi da priušti visoku modu, mi se možemo prepustiti sanajrenju i čarima zavođenja. A moda nas sve uporno zavodi, zar ne?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *