Ljubav na prvi pogled? Samo u cipele!

,,Ciao bella.’’ Na svakom ćošku nasrtljivi Italijani.

Nikad nisam volela Italijane, tj. nikad ih nisam smatrala frajerima, previše su gej za moj ukus. Osim Boriela, naravno. Milano. Nije Neli loše uopšte. Drago mi je zbog nje, preporodila se. Koliko joj je dobro na poslu pokazuje njen ormar, koji podseća na onaj što je Keri dobila od Zverke.

Nazad u Novi Sad. Samo sa jednom Louboutin kutijom. Koja čak nije za mene. Poklon za Emu. Ema je moja drugarica još od pelena. Uvek nasmejana i neodoljivo šarmantna devojka. U dugoj, srećnoj vezi. Rekla sam srećnoj? E pa bila je srećna. Oko Eme se momci vrzmaju celog života. Pleni svojim izgledom i ne ostavlja ih ravnodušnim, ali njoj je to sve samo flert, ne upušta se ni u šta dublje. Obožava svog dečka. I imaju jednu od onih “svi-vam-zavidimo veza”.

Ali, šta se dešava kada Ema ode prvi put bez dečka na more i zgrabi malo veću dozu slobode? Sa nestrpljenjem sam iščekivala da čujem ostatak njene avanture. Ema uvek ima neke doživljaje. I sočne priče naravno. Evo je. Osmeh tu. Iskre u očima. Njen zavodljiv hod.

– Draga još ti fale samo ove cipele pa da budeš potpuna. Izvoli, mali suvenir sa puta.

– Nisi mogla bolji poklon da izabereš, ove mi savršeno idu za sastanak – sa oduševljenjem ih isprobava.

Gledam u Emu i ne trepćem.

– I? Kakav sastanak, nisam u toku?

– Slučajno se desilo, zaljubila sam se u jednog sjajnog dečka.

Dečka? Na pragu tridesetih ona još koristi imenicu dečko.

– Srce, znaš li koliko imaš godina, nije lepo da se sada igraš vaspitačice i vrtića! – zaista sam bila u šoku, jer je Ema uvek govorila da voli starije muškarce, ulivaju joj sigurnost.

– Igor je sjajan, uopšte se ne primeti da je pet godina mlađi. Ima svoju firmu, pametan je i nežan! – rekla je Ema onako bez griže savesti.

Ja je razumem, desilo se. More, alkohol, sunčanica. Nije ni njoj lako da rezonuje u ovakvim uslovima. Ona meni to sve prepričava sa neverovatnim ushićenjem i vidim da se baš zagrejala za klinca. S moje tačke gledišta sve bi bilo u redu da on nije toliko mlađi. On još nije proživeo, za koju godinu će mu smetati njene bore, tražiće neke klinke. Džaba mu avioni, kamioni i firme – prokockaće sve. Šta će joj to u životu? Sve je to slatko sada, viđaju se tajno, nju je malo počela da guši veza, a on se tu našao i na svaku njenu klima glavom, što ona smatra podrškom. Nema od toga ništa, tu je samo leto učinilo svoje. Nije to zaljubljenost, to je obična romansa, avantura. Strast igra glavnu ulogu u njihovom odnosu.

Fotografija: Lela Radulović

To je ono što fali njenoj vezi sa Markom. Marko puno radi, često je van zemlje. Verovatno je i krevet dugo prazan. I šta joj je preostalo nego da traži nešto sa strane. Ja nisam stručna za rešavanje problema navike u vezama, ali sam bila dovoljno odvažna da joj kažem da raskine obe veze i da se usredsredi na sebe i nađe nekog trećeg. Sa Markom je imala normalnu vezu, dok se nije pojavio Igor. E sad je to već nefer igra prema njemu i pitanje je dana kada ce puć i reći mu za paralelnu vezu sa mlađim momkom. A Igor. Igora ne poznajem, pa neću ni da ga komentarišem. Dovoljno je da kažem klinac. Ja ne verujem u brak, ne želim decu, imam psa i mnogo radim. Ne verujem ni u ljubav na prvi pogled, meni su momci misaona imenica, a problemi prijateljica mačiji kašalj. Ja znam da ona voli Marka i znam da simpatiše Igora, ali prosto ne može da ima obojicu. Ili će je oni šutnuti ili će ona biti ta koja ostavlja. Od dva zla uvek biraj manje. Gledam je i vidim da je sluđena i poprilično tiha. Svesna je i sama šta se dogodilo.

– Ema, ne lupaj glavu. Znaš da sada kada izađemo napolje, najmanje dvojica će te skenirati, nema potrebe da padaš u depresiju.

– Znam , ali šta ću ja sada sa ovim cipelama, taman sam mislila da ih sutra obujem?

Čvrsto sam je zagrlila. Rekoh joj:,, Spremi Ih za nedelju, vodim te na žurku!’’

I desilo se kao što sam i pretpostavljala. Marko nije mogao da proguta Emino priznanje. Bez puno reči su se rastali. U međuvremenu je saznala da Igor ne poseduje nikakve firme, da je bahati klinac koji troši tatine pare po Braunu i Riveru na gole igračice. Nežan i pametan dečak – bila je to dobra maska za naivnu Emu. A ona? Ema je sasvim neplanirano naletela na onog pravog, u Merkatoru na kasi. Jedan duži pogled oči u oči, zatim osmeh i već su bili na prvom sastanku. Jos će me naterati da poverujem u to da postoji ljubav na prvi pogled.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *