Lisa Loeb – Muzika za sve generacije

Ko logičkim rečima može izraziti efekat koji na nas ima muzika? To je vrsta neuobličenog, po dubini nedostižnog govora koji nas vodi na rub beskraja, i dopušta nam da se za tren u njega zagledamo. Muzika za mnoge predstavlja smisao života i nadahnuće. Mnogima daje snagu da nastave dalje, da nađu smisao u malim stvarima. Neki je samo konzumiraju, dok su retki oni koji je stvaraju.

 Laura Dern and Mom Diane Ladd at The HBO Premiere of ENLIGHTENED in Hollywood

Ona se usudila da piše tekstove, da stvara note i da kroz muziku opiše svoja osećanja. Nominovana za Gremi nagradu, poznata pevačica i tekstopisac Lisa Loeb je započela svoju impozantnu karijeru sa hitom “Stay(I Miss You)”, pesmom koja je korišćena za kultni film “Reality Bites”. Danas se Lisa smatra jedinom umetnicom koja je uspela da joj pesma bude prva na svim muzičkim listama, a da prethodno nije potpisala ugovor sa muzičkom kućom. Ovo je svakako veliki uspeh za umetnika, mada možda ne tako iznenađujući za jednu uspešnu ženu punu samopuzdanja, koja je završila prestižni Braunov Univerzitet, a muzikom se bavi još od kako zna za sebe.

vision expo 230911

Pevačica i tekstopisac Lisa Loeb se rodila 1968. godine i još kao veoma mala se preselila u Teksas. Lisa je odrasla u porodici koja je cenila muziku. “Roditelji su me podsticali da još od malena pohađam časove muzike, kao i časove klavira. Porodično smo se okupljali i slušali mog oca kako svira klavir, dok smo ponekad uživali i uz klasičnu muziku koju smo puštali na gramafonu. Moglo bi se reći da nam je to bila porodična tradicija, koja se odvijala svake večeri.” Muzika je dosta uticala na Lisin život. Nije prestala da se bavi muzikom čak ni kada je otišla na koledž da studira. Loebova je upisala Univerzitet Braun, na kome je završila književnost. “Želela sam da steknem obrazovanje iz društvenih nauka i umetnosti, i fokusirala sam se na muziku i pozorište, pišući i snimajući muziku na koledžu, ali je, bar na papiru, dobro zvučalo da mi glavni predmet bude engleski jezik. Tako da sam diplomirala engleski, ali sam se fokusirala na druge stvari…”

Lisa 3

Na fakultetu je osnovala bend koji se zvao “Lisa i Liz”, po njenom imenu i imenu drugarice, koja je zajedno sa njom delila želju da jednog dana postane poznati muzičar. “Malo po malo, uspele smo da steknemo vernu i brojnu publiku na koledžu. Dosta smo svirale, držale koncerte u Njujorku, pa čak i dobijale pisma obožavalaca”.

Posle koledža je upisala Muzičku školu Berkli, ali je shvatila da su joj najveće šanse da postane poznata u Nju Jorku. Pokušala je da se probije kao solo izvođač. Posle nekoliko razočarenja, Lisa je bila već na granici da odustane od muzike, ali joj se sreća osmehnula i, blizak prijatelji i poznati glumac, Itan Hajk, ju je zamolio da se jedna od njenih pesama iskoristi kao glavna za film “Reality Bites”. Loebova je smatrala da je za film najprikladnija njena numera “Stay (I Missed You)”, koju je opisala kao autobiografsku pesmu. Ovom pesmom je doživela ogroman uspeh. Na svim listama je bila hit, te je Lisa preko noći postala svetski poznata zvezda. Ubrzo su ljudi počeli da je prepoznaju na ulici, nominovana je za Gremi nagradu, i dobila je mogućnost da snimi ploču.

Lisa 4

2003. godine, Lisa je snimila album za decu “Catch The Moon”. Od tada, ona komponuje i izvodi muziku i za decu i za odrasle.

“Imam sreće što imam veoma raznovrsnu publiku. Kada odem u park, vidim kako me deca gledaju sa prepoznavanjem. Takodje sam snimala TV emisiju o zabavljanju i izlaženju, TV emisiju o hrani, i stalno snimam muziku. Ponekad pravimo koncerte za decu, ali izvodimo i numere sa mojih ostalih ploča”, kaže Lisa.

Lisa Loeb je objavila više od deset albuma i osvojila niz muzičkih nagrada. Nedavno je izdala novi album –nazvan “Camp Lisa”

Lisa 5

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *