Lana Del Rej – melanholija sa razlogom?!

Protekla godina bila je u znaku njene muzike i stila – romantično proleće po festivalima sa cvećem u kosi, melanholično leto pored bazena i jesen puna uzdaha za završenim ljubavima u roze kašmirskom džemperu.

Sve u vezi sa njom izgleda kao razglednica iz Kalifornije u doba dece cveća koja je predugo bila izložena suncu. Nije ni čudo što danas važi za kraljicu retro stila i što negde u svom stanu glanca MTV nagradu za najboljeg alternativnog izvođača za 2012. godinu.

Kao slušalac dugo sam bila u “love-hate” odnosu sa Lanom. Dopadalo mi se sve što čujem, ali mi je nekako bilo mnogo melanholično i setno. Dok sam razmišljala šta je to što mi smeta kod nje, i pokušavala da provalim koliko je operacija na svom licu odradila, previše puta sam poslušala njen album i zavolela sam sve njene pesme. Nije ni čudo, kad su joj glavna inspiracija za muziku Eminem, Nirvana i Frenk Sinatra, a stilizovana je da konstantno podseća na Merlin Monro, Džeki Kenedi, i Nensi Sinatru.

Za sebe kaže da joj je na prvom mestu pisanje tekstova, a na drugom mestu muzika koja prati priču koju piše. Njen prvi veliki hit koji je publika spoznala na početku prošle godine i od nje napravila najtraženiju žensku osobu na interentu je pesma “Video Games”. Smatra da je ta pesma potpuno muzički i vizuelno opisuje, jer od svoje 17-te godine pravi video uradke koje sama snima i spaja ih uz sekvence iz omiljenih filmova i istorijskih događaja. Priznaje u svojim intervjuima da postoje pesme koje iako deluju da su napisane nekoj osobi, ona posvećuje svojoj prvoj velikoj ljubavi – alkoholu! Kao veoma mlada, sa 14 godina, Lana je primljena u kliniku za odvikavanje od alkohola, a kada se vratila sa klinike, počela je da se bavi muzikom i peva po njujorškim noćnim klubovima. Smatra da ju je muzika spasila ovog velikog poroka i pomogla joj da svoju mračnu stranu pretoči u umetnost.

Zbog velikog antagonizma koji prema njoj danas imaju mediji u Americi, od nedavno Lana živi u Evropi i bori se sa činjenicom da je karakterišu kao prolaznu senzaciju, izoperisanu marionetu nastalu od strane promišljenih šou – biznis menadžera, koji joj osmišljavaju stil i ponašanje. Nisu li takve sve zvezde današnjice?!

 
Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *