Ladies in lavender – Jovan Kolundžija i Gudači Sv. Đorđa

Jovan Kolundžija i predivni kamerni orkestar, Gudači Sv. Đorđa, održali su koncert pred punom koncertnom dvoranom Kolarčeve zadužbine i obeležili dve decenije postojanja ansambla. Ovim koncertom nastavili su tradicionalno pretpraznično druženje maestra sa publikom.

Atmosfera je i ovog puta bila svečana, a dela Sarasatea, Leklera, Sen-Sansa i Krajslera izvedeni su maestralno, aranžirani tako da se dopadnu najširoj publici.

Koncert “Ladies in Lavender” počeo je Leklerovom sonatom u D-duru, da bi preko Krajslera, Čajkovskog i Sen-Sansa stigao do muzike čuvenog Džona Vilijamsa (“Boja purpura”, “Hari Poter”, “Ratovi zvezda”), iz filma – “Šindlerova lista”, koja aranžirana za violinu i kamerni orkestar snagom nota kod slušaoca izaziva suze u očima.

Vidno veseli gudači su na bis, bez maestra, izveli numeru “Devojko mala” gde im se tapšanjem i taktiranjem pridružila publika. U drugom bisu, svi zajedno su izveli Hesovu kompoziciju “Ladies in Lavender” po kojoj su i nazvali koncert.

Jovan Kolundžija i Gudači nisu svirali samo muzičkim znalcima, oni su svirali publici koja je mogla da oseti i doživi njihovu humanost, toplinu, dirljivost, vatrenost, virtuoznost, njihovo majstorstvo i radost u zajedničkom izvođenju. To vam kaže neko čiji je zanat slušanje, i ko se u muziku ne razume previše.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *