Krvava Meri

Meri I Tjudor, poznatija kao krvava Meri, se danas gotovo smatra mitskom figurom u Velikoj Britaniji. Svoj nadimak je pridobila tokom svoje petogodišnje vladavine, jer je vršila surov progon protestanata. Bez obzira što je ostala upamćena kao svirep vladar, koji nije pokazivao milosti prema svima koji nisu bili rimokatolici, nju možemo opisati pre kao tragičnu ličnost.  Tokom svog života je patila od dve lažne trudnoće, bila je napuštena od strane supruga, a i često nipodaštavana od strane oca i njegovih ljubavnica. Samim tim je pre možemo smatrati tragičnom osobom nego tiraninom, kako je često bila nazivana.

Rođena je decembra 1516. godine,  i bila je jedino preživelo dete kralja Henrija VIII i njegove prve žene Katarine Aragonske.  Međutim jaka želja njenog oca za muškim naslednikom je dovelo do poništenja braka sa Katarinom, a samim tim je 23. januara 1533. Meri postala vanbračno dete, što je usledilo da njena  titula princeze bude zamenjena mnogo skromnijom, titulom lejdi.

Njeno krunisanje se odigralo 1. oktobra 1553.godine i baš iz tog razloga sam danas odlučila da vam predstavim jednu veoma intrigantnu istorijsku ličnost.

Svoju notornu vladavinu započela je pogubljenjem svoje rođake lejdi Džejn Grej, koja je bila proglašena za kraljicu nakon smrti mladog kralja Edvarda VI, jedinog sina Henrija VIII. Kraljica Džejn bila je protestantkinja i planirala je da učvrsti protestantske korene u Engleskoj, koja se odrekla papine crkvene vlasti tek tri decenije ranje. Meri, odgojena u rimokatoličkoj dogmi, sprečila je taj proces, pogubivši većinu viđenijih protestantskih plemića i sveštenika, a i samu, tada šesnaestogodišnju Džejn.

Meri, neudata 37-ogodišnjakinja, svim silama se trudila da održi rimokatoličanstvo u Engleskoj. U želji da joj naslednik bude čist katolik, morala je da se uda za katolika. Venčala se sa 11 godina mlađim Filipom, sinom cara Karla V. Nažalost taj brak nije funkcionisao kako je ona želela. Dok je Meri bila opsednuta ljubavlju prema Filipu, on je nju smatrao neprivlačnom, te je nakon samo 14 meseci braka otputovao u Španiju. Ovim brakom, Meri je postala izuzetno nepopularna i omržena među narodom. Sama i nevoljena, umrla je 17. novembra 1558. godine. Kako nikada nije dobila toliko željeno dete, nasledila ju je sestra Elizabeta I koja je, ironično, bila protestant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *