Konvencija Japanizam 2013

U Domu omladine Beograda, od 4. do 6. jula biće održana konvencija Japanizam u organizaciji društva Sakurabana, Ambasade Japana, a uz podršku Sekretarijata za omladinu i sport grada Beograda.

Konvencija posvećena japanskoj popularnoj kulturi  će i ove godine trajati četiri dana i za to vreme će se održati brojna predavanja, tribine, projekcije, izložbe, turniri i radionice.

japanizam 2013 logo3-2

Prvog dana će posetioci imati priliku da se upoznaju sa borilačkom veštinom Iaido, a ataše za kulturu Japana u Srbiji će naše goste upoznati sa japanskim obrazovnim sistemom. Za one koji su posvećeni malo više umetnosti  tu je plesna radionica koju će voditi gošća festivala Ćijemi Fukumori. Tokom svečanog otvaranja će gosti uživati u modnoj reviji osmoro modnih dizajnera sa kolekcijama inspirisanim Japanom.

Drugog dana konvencije će biti održane origami i papercraft radionice za ljubitelje stvaranja figura od papira. Oni koji uživaju u kostimiranju će imati priliku da na cosplay radionici nauče kako da naprave svoj kostim za takmičenja i dobru zabavu. Zahvaljujući saradnji društva Sakurabana i izdavačke kuće Festina lente posetioci će imati priliku da uživaju u dokumentarnom filmu o japanskoj urbanoj umetničkoj sceni. A kao specijalitet dana će biti promocija manga naslova Ikigami na srpskom jeziku, dok za kraj drugog dana ljubitelji muzike mogu da uživaju u koncertu japanske grupe 101A.

Treći dan je po običaju i najispunjeniji, a počeće sa aikido radionicom, posle koje sledi tradicionalna manga radionica na kojoj će biti prikazane neke od tajni crtanja u manga stilu. U skladu sa temom ovogodišnje konvencije, super heroji, biće održano predavanje pod nazivom „super sentai“,  kod nas poznatije kao Moćni rendžeri. Trećeg dana će posebno uživati oni koji vole da se igraju jer će biti održano predavanje na temu „Estetika smrti“, kao i nezaobilazni turniri u video igrama, ali i u društvenim igrama kao što su „Magic the Gathering“ i Yu-Gi-Oh .  Moramo izdvojiti da će devojke imati priliku da učestvuju na turniru u video igri „Tekken Tag Tournament 2“ i šansu da odu u Bukurešt kao srpske predstavnice na velikom takmičenju.

Četvrti dan konvencije je svake godine rezervisan za nastupe izvođača i za cosplay takmičenje. Velika novost ove godine je što će pobednik takmičenja za najbolji kostim dobiti šansu da ode u London na Eurocosplay takmičenje.

Tokom svih dana konvencije biće postavljene izložbe radova na temu Super heroji, i drugih radova u manga stilu. Pored toga će sva četiri dana biti otvorena prodajna izložba Artist Alley, soba za video igre i drugi interesantni programi.

Više informacija se može naći na: www.sakurabana.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *