Koncert u Guarneriusu

Violončelista Nemanja Stanković nastupiće večeras u Centru lepih umetnosti “Guarnerius” sa početkom u 20h. Sa njim će nastupiti pijanistkinja Maja Mihić, a na programu će biti muzika Paula Hindemita.

Publika će čuti kako je Paul Hindemit stvarao kao dvadesetdvogodišnji student i u kom pravcu su se njegove stvaralačke ideje kretale sve do 1948. godine, kada je napisao “Čelo sonatu”.

Ovaj koncert je deo umetničkog doktorskog projekta “Violončelo u stvaralaštvu Paula Hindemita: otkrivanje novog izražajnog potencijala instrumenta”. Na programu su Tri komada za violončelo i klavir, op. 8 (1917), Solo sonata za violončelo, op. 25, no. 3 (1923), Tri laka komada za violončelo i klavir (1938) i Sonata za violončelo i klavir (1948).

nemanja

Nemanja Stanković je prvo violončelo Beogradske filharmonije. Na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Sandre Belić je diplomirao 2009. godine kao Student generacije.

Postdiplomske studije završio je na Univerzitetu Mozarteum u Salcburgu, kod Enrika Bronzija, kao i u Firenci (Scuola di Musica di Fiesole) u klasi Natali Gutman.

Trenutno je na Master studijama na Bečkom Konzervatorijumu u klasi Natali Gutman. Doktorske studije pohađa na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Sandre Belić.

Nastupao je kao solista ispred Beogradske Filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS, Italijanskog omladinskog orkestra (OGI), “Čeških virtuoza”, BGO “Dušan Skovran”, orkestra “Camerata Serbica”…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *