Koncert “Prljavog kazališta” u Areni

Zagrebačka grupa “Prljavo kazalište” nastupiće u Kombank Areni 22. decembra sa početkom u 20h.

Ulaznice za koncert su u prodaji po cenama od: 1800, 1900, 2200, 2400, 2500, 2800 dinara, a mogu se kupiti na svim ovlašćenim prodajnim mestima CS Eventim i na blagajnama: Kombank Arena, Bilet centar Beograd, Doma omladine i Ušće šoping centar.

“Prljavo Kazalište” je nastalo 1977. u zagrebačkom predgrađu Dubrava pod snažnim uticajem panka. Ime grupe potiče od jedne epizode stripa Alan Ford, kada članovi družine T.N.T. dolaze u pozorište nazvano “Prljavo kazalište”.

Prvim singlovima „Televizori” i „Moj otac je bio u ratu” skrenuli su pažnju medija na sebe, a 1979. su svirali na koncertu Bijelog dugmeta na stadionu JNA, kada su i promovisali album.

Drugi album „Crno bijeli svijet””, su snimili 1980. u Milanu, u produkciji Pika Stančića, koji je napisao i deo aranžmana. Članovi Prljavog kazališta odustaju od panka i nude pop ploču prelivenu tada popularnim zvukom, dok se gitare oslanjaju na tradiciju Šedouza i Crvenih korala. Sa ploče se izdvajaju hitovi „Mi plešemo” (u originalu je trebalo da se zove „Mi pijemo”), „Crno bijeli svijet”, „Neki moji prijatelji”, „Nove cipele”, i obrada pesme „Sedamnaest ti je godina tek” Ive Robića.

Januara 1981. godine u beogradskom Domu omladine u okviru manifestacije „Pozdrav iz Zagreba”, Prljavo kazalište trijumfuje pred publikom u Srbiji.

Na trećoj ploči „Heroj ulice” bend se opredelilo za bazičnu varijantu roka, posebno u pesmama „Devojke bi”, „Sve gradske bitange” i „Lupam glavom u radio”.  Dve godine kasnije, u grupu se vratio Davorin Bogović i sa njim su snimili album „Korak od sna”.

U saradnji sa Rajkom Dujmićem iz Novih fosila, napravili su mirniju ploču sa koje se izdvajila pesma „Sve je lako kad si mlad” i obrada pesme „Milioner” Zvonka Špišića. Prateće vokale pevao je tada malo poznati Mladen Bodalec, jedno vreme član grupe Patrola.

Godine 1986. bend je objavio album „Zlatne godine” sa hitovima „Ne zovi mama doktora”, „Sladoled” i „Ma kog me boga za tebe pitaju”. Nakon njega sledi album  “Zaustavite zemlju” 1988 godine.

Grupa je svirala 17. oktobra 1989. na zagrebačkom Trgu republike, gde se po nekim procenama okupilo 200.000 ljudi.

Sledeće godine objavljuju dupli živi album „Sve je lako kad si mlad”, snimljen na koncertima u zagrebačkom Domu sportova, novembra 1988. i na nastupu ZG Rok Forsiz.

Početkom devedesetih Prljavo kazalište je često sviralo u inostranstvu, po hrvatskim klubovima. Tokom rata grupa pauzira, a 1993. objavljuju CD “Lupi petama” sa pesmama „Reci sve za Hrvatsku”, „Pet dana ratujem, subotom se zaljubljujem” i sličnim. U pesmi „Uzalud vam trud svirači” kao gost se pojavio tamburaški orkestar iz Vinkovaca. Tada je objavljen i kompilacijski CD “Najveći hitovi”.

Godine 1994. dobijaju nagrade Porin za CD “Lupi petama”, za najbolje komponovanu pesmu pod uticajem folklora i za video “Koncert u HNK”. Objavljuju i živu ploču, snimljenju na Božićnom koncertu na Dolcu i ploču „Dođi sada, Gospode” , „Laku noć tebi, Zagrebe” i drugim.

 

Više informacija na: kombankarena.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *