Koncert grupe Calexico na Kalemegdanu

Američki alternativni sastav Calexico održaće koncert 7. avgusta na prostoru terena OK Partizan na Malom Kalemegdanu, u okviru evropske turneje povodom aktuelnog albuma “Algiers”.

calexico

Bend je dobio naziv po gradiću na granici SAD i Meksika, a u svojoj muzici mešaju uticaje tradicionalne latino muzike, kantrija, džeza i indi roka. Muzika Calexica od početka govori o prašnjavim pustinjama i usamljenicima koji obitavaju u njima, spajajući nasleđe kantrija sa latino stremljenjima.

Debi izdanje bio je album “Spoke” 1996. godine, a drugi album “Black Light” (1998) je konceptualno ostvarenje o pustinjama Arizone i severnog Meksika.

Na trećem albumu “Hot Rail” iz 2000. godine bend proširuje zvuk sa duvačima i violinama, a posle “Feats of Wire” (2004) sledi “Garden Ruin” (2006) na kome se ponovo više vraćaju gitarskom zvuku.

Za šesti “Carried to Dust” (2008) list Arizona Daily Star konstatuje kod Calexica jedinstvenu “sposobnost da vas uvuče u svoj svet, da odvede slušaoca na američki jugozapad”.

Stil benda je na albumu “Algiers” revitalizovan iskustvom snimanja u Nju Orleansu, čiji uticaj možda zvučno nije odmah toliko očigledan, ali oseti se čudnovata i moćna povezanost sa tim gradom. Nju Orleans su odabrali kao najbliže mesto koje poseduje evropski osećaj.

 

Izvor: danubeogradu.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *