Koncert Darka Brleka i Masima Merćelia u Guarneriusu

Dva maestra svetske klase – Darko Brlek (klarinetista iz Slovenije) i Masimo Merćeli (flautista iz Italije), nastupiće 15. decembra u Guarneriusu, sa početkom u 20h.

Brlek i Marćeli će, uz klavirsku saradnju Meri Bojić Radojičić, prirediti veče istaknutih francuskih autora Sen-Sansa, Debisija i Pulanka.

Darko Brlek, jedan od najboljih evropskih klarinetista, nastupa u prestižnim muzičkim centrima, a nekoliko puta je svirao i u njujorškom Karnegi holu. Za vreme studija osvojio je nekoliko nagrada i priznanja, kao što je Prešernova nagrada.

Sa violončelistom Igorom Škerjancom i pijanistom Vladimirom Mlinaričem osnovao je Trio Luwigana sa kojim nastupa širom sveta, a 1998. godine izdali su i CD izdanje, koje je dobilo najznačajniju slovenačku nagradu za interpretaciju Betteto nagradu. Brlek je i dobitnik nagrade Župančić nagrade, koju dodeljuje grad Ljubljana za izuzetan doprinos kulturi. Sarađivao je i sa brojnim istaknutim umetnicima poput Antona Nanuta, Marka Letonija, Emil Tabakov, Philippe Bender, Yuri Bashmet i Hartmut Haenchen, zatim sa violinistima kao što su Pierre Amoyal i Uto Ughi i pijanistom Lovrom Pogorelićem. Kao solista koncertrirao je sa najuglednijim svetskim orkestrima poput gudačkog kvarteta Bartok i Debussy.

Brlek je predstavnik Evropske asocijacije festivala, koja okuplja više od stotinu festivala starog kontinenta. Direktor je prestižnog muzičkog festivala u Ljubljani, kao i član programskog saveta projekta “Maribor-evropska prestonica kulture 2012”. On je i jedan od osnivača Evropskog centra za kulturu čije je sedište u Briselu.

Masimo Merćeli (Massimo Mercelli) je sarađivao sa istaknutim umetnicima poput Kšištofa Pendereckog, Jurija Bašmeta, Enija Morikonea, Filipa Glasa i Majkla Najmana. Dobitnik jei mnogih priznanja, a sa 19 godina postao je prvaflauta pozorišta La Fenice u Veneciji. Ubrzo zatim osvojio je nagradu Francesco Cilea, kao i prve nagrade na takmičenjima Concorso Internazionale Giornate Musicali i Concorso Internazionale di Stresa.

Kao solista Merćeli je nastupao u nekim od najprestižnijih koncertnih sala – Njujorškom Karnegi holu, Moskovskom konzervatorijumu, Conserthuset u Oslu, Herkulessaal u Monaku, Colon Theatre u Buenos Airesu, Concertgebouw u Amsterdamu, St-Martin-in-the-Fields u Londonu, Mozarteum u Salcburgu.

Sa ansamblom “I Virtuozi Italiani” je održao dve prestižne turneje,sa izvođenjem dela Sinfonietta za flautu i gudače Kšištofa Pendereckog, koji je bio i dirigent u ovom projektu.

Merćeli je učestvovao i u svetskoj premijeri komada za flautu i orkestar Majkla Najmana, komadu koji je posvećen upravo Merćeliju.

Osnivač je i umetnički direktor festivala Emilia Romanga Festival. Od 2001. godine je član savetodavnog odbora asocijacije European Festival Association.

 

Više informacija na: www.guarnerius.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *