Kimberli Dil

Kimberli Dil (Kimberley Ann Deal) je američka popularna pevačica, tekstopisac i muzičar, mada svima nama najpoznatija kao glavna  pevačica popularnog benda Piksis (Pixies).

kim-deal

Kim se rodila u državi Ohajo. Od malena su njena sestra i ona bile okružene kvalitetnom muzikom. Često su krale ploče svog oca, i  zatvarale se u podrum i satima slušale hardrok, kao što je AC/DC. Kada je napunila 11 godina, odlučila da joj nije dovoljno samo da  komzumira muziku, već je smatrala da može svetu da ponudi nešto više, da je dovoljno kvalitetna da stvara svoju, te je počela da uči  da svira gitaru. Prva pesma koju je naučila da svira na akustičnoj gitari, je bila “King of the Road”.

Još je kao tinejdžerka, zajedno sa svojom sestrom osnovala svoj prvi bend, Briders (The Breeders). Veoma brzo joj je prešlo u naviku  da sama piše pesme i postala je odličan tekstopisac. Po njenim rečim, bilo je lakše da piše pesme, nego da radi prerade nekih poznatih.  “Sa sedamnaest sam već napisala puno pesama. Muzika je bila odlična, ali su reči bile loše. Tekst nije imao dubinu i nije govorio o mom  privatnom životu”.

the-breeders

Kim je tokom školovanja promenila sedam koledža, ali ni na jednom nije diplomirala. Na kraju je uspela da dobije diplomu iz biologije,  te je neko vreme radila u laboratoriji u bolnici i laboratoriji biohemije.

Čudnim slučajem okolnosti je postala član poznate grupe Piksis. U januaru 1986. godine se javila na oglas, gde su hitno tražili basistu  koji je bio zainteresovan da svira hardkor pank. Dilova se jedina odazvala na oglas, iako nije ispunjavala njihov zahtev, jer je zapravo  svirala gitaru, ali ne i bas, što je izričito bilo traženo. Bila je uporna i veoma je želela da se priključi bendu, te je pozajmila sestrin bas i  odlučila je da pozove i bliskog prijatelja, Davida Loverina (David Loverin) – basistu, da im se pridruži u bendu.

Tokom godina saradnje, pupularni članovi ovog benda se mogu pohvaliti muzikom izuzetnog kvaliteta. Piksis su ostavili iza sebe niz  izvrsnih albuma i velikih hitova, među kojima su “Where Is My Mind”, “Velouria”, “Monkey Gone To Heaven”, “Debaser”, “Gigantic, Here Comes Your Man”. Poslednji studijski album “Trompe le Monde” snimili su 1991. godine.

kim-deal-pixies

Piksis, su se raspali 1993. godine, i godinu dana nakon toga je Kim odlučila da se pridruži Bridersima i da snimi sa njima drugi album.  Doživeli su veliki uspeh i preko noći je njihov bend postao svetski poznat, a hitovi su počeli da se slušaju i van Amerike. Sredinom devedesetih, grupa zapada u tešku krizu, jer je njena zavisnost od heroina dostigla vrhunac. Pored svog izvanrendnog muzičkog talenta, Dilova poseduje puno drugih kvaliteta. Za razliku od mnogih drugih rok zvezda, Kim se nikada nije sramotila da otvoreno  prizna da ima problem sa zavisnošću i uvek je bila spremna da otvoreno priča o tome. Kim je uspela da pokaže kako nije slaba osoba, te  je uspela da se izbori sa alkoholizmom i konzumiranjem teških droga. Mnogi fanovi su smatrali da dobre svirke i kvalitetan rok ne može  da ide bez korišćenja opijata, međutim Kim je dokazala da su njeni obožavatelji pogrešili i da su je prerano otpisali sa rok scene.

kim

Poslednji album Bridersa, koji se zove “Mountain Battles” i smatra se jednim od najuspešnijih te grupe. Grupa Piksis ponovo se okupila  u originalnom sastavu 2004. godine, 13 godina posle prestanka rada i poslednjeg studijskog albuma “Trompe le Monde”. Piksis, će  inače, premijerno prikazati novi dokumentarni film “LoudQUIETLoud” o svojoj turneji posle ponovnog aktiviranja 2004. godine na  Edinburg filmskom festivalu Frontmen američke alternativne rok grupe Piksis, Frenk Blek (Frank Black), je nedavno saopštio da  namerava da sa grupom snimi novi album i da bi voleo da sarađuje sa nekim filmskim rediteljem. Blek sada, međutim, navodi da je “u  potpunom mraku” kada je reč o novom materijalu. “U toj oblasti nemam ništa novo da prijavim. Aktivni smo što se tiče starog repertoara. Nismo aktivni ni u čemu novom”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *