Kako zaštititi zdravlje od nesnosnih vrućina i jakog sunca

Leto. Najlepše i najtoplije godišnje doba. Vreme godišnjih odmora. More. Sunce. Plaže. Sve ovo čini  da svi volimo leto. Ali, kao što svi znamo danas sunce nije zdravo kao što je nekad bilo.

Razvoj industrije (freoni, izduvni gasovi, fabrički dimovi i druga hemijska isparenja) doveo je do istanjenja ozonskog omotača i pojačane štetnosti sunčevih zraka. Najviše strada koža, na kojoj se ne vide posledice odmah. Svako izlaganje suncu koža “pamti”, dakle zračenje je kumulativno, nakuplja se godinama i kasnije se može ispoljiti u vidu različitih oboljenja. Jedno od njih je i maligni melanom, karcinom kože, veoma agresivan po svojoj prirodi.

Fotografija: Lela Radulović

Najčešće se javlja kod belaca i to tip osoba svetlo bele boje kože, svetlih očiju i riđe kose, ili tzv keltski tip. Faktor rizika se smanjuje sa tamnijom bojom kože. Takođe, rizik od nastanka ovog oboljenja raste sa brojem mladeža, naročito displastičnih mladeža, potencijalno malignih po izgledu ili lokalizaciji.

Razvoj bolesti zavisi i od genetske predispozicije. Određena mutacija na određenom hromozomu uz dejstvo UV zraka dovodi do transformacije mladeža u melanom. Kao što sam već navela, da bi se razvio tumor potrebno je da prođe određeni broj godina srazmerno količini izlaganja sunčevom zračenju. Naravno, ako uopšte postoje tendencije za razvoj istog.

Prevencija malignog melanoma vrlo je važna budući da su rana dijagnoza i rani početak lečenja presudni za bolesnika. Sve pigmentne promene treba pažljivo pratiti. Na osnovu ABCDE-pravila treba profilaktički hirurški odstraniti pigmentne promene koje pokazuju asimetriju, imaju nepravilne rubove, nejednaku pigmentaciju, povećavaju se i uzdignuti su iznad okolne kože. Treba istaci da se oko 75% bolesnika s malignim melanomom prvo javlja dermatologu. ABCDE-pravilo obuhvata:

A – Asimetrija (eng. Asymmetry ) samog mladeža,odstupa od pravilnog kružnog oblika,osim ako već ne postoji mladež od rođenja u tom obliku.

B – Granice (eng. Borders) koje su nazubljene, nejednake, sa širenjem pigmenta u okolno tkivo.

C – Boja (eng. Colour) promena boje.

D – Dijametar (eng. Diameter) promena veličine, odnosno porast u širinu.

E – Elevacija (eng. Elevation) iznad nivoa kože ili porast mladeža u visinu.

Takođe se mogu javiti i “sateliti”-to su manji mladeži koji predstavljaju vid širenja promene na okolnu kožu.

Zašto je ovaj tumor agresivan? Ispoljavanje promena na izmenjenom mladežu ne koreliraju sa brzinom širenja na okolna ili udaljena tkiva. Može se širiti kao i svaki drugi tumor- direktno na okolno tkivo, putem krvotoka ili limfotoka.

Dijagnozu može postaviti dermatolog, i zato je neophodno da ako primetite neku od ovih promena na svom mladežu da se obratite lekaru. Idealno je na sistematskim pregledima jednom godišnje pregledati sve mladeže. Iskusnom dermatologu za skeniranje celokupne površine kože treba ne više od 2 minuta. Na dermoskopski pregled javicemo se i

1. ako raste postojeći mladež ili se pojavljuje novi koji brzo raste?  (melanomi stalno    rastu)

2. ima li mladež nepravilnu ili izreckanu ivicu? (mladeži su pravilnih ivica)

3. ako se menja boja mladeža od smeđe u crnu, tamnoplavu ili crvenu? (melanomi

menjaju boju)

4. ako se razvija neravnomernost pigmentacije? (melanomi mogu imati nekoliko boja

unutar jednog mladeža)

5. ako mladež prelazi veličinu od 0,6 cm? (većina dobroćudnih mladeža manja je od

navedenoga)

6. ako je mladež upaljen ili crvene ivice? (normalni mladež nije upaljen)

7. ako se  mladež počeo uzdizati? (kod melanoma postoji vertikalni rast)

8. ako postoji krvarenje, vlaženje ili stvaranje kruste?

9. ako postoji blagi svrab mladeža?

10. ako se  pojavio čvorić oko mladeža?

Fotografija: Lela Radulović

Sumnjive promene ponovo se dermoskopski analiziraju za najmanje 3 meseca. Ukoliko pojedinačnu promenu iskusan dermatolog analizira duže od 10 sekundi to je jedan od kriterijuma da se ona hirurški ukloni. Ove promene prolaze kroz dva međunarodna sistema bodovanja koji uključuju sve kriterijume promena mladeža do definitivne dijagnoze malignog melanoma (raka kože). Zavisno od stepena proširenosti imamo procenat preživljavanja, pa tako sa većom proširenošću opada procenat preživljavanja.

Najbolja prevencija je pažljivo izlaganje suncu u letnjem periodu, odnosno izbegavanje sunca u periodu od 10h do 17h, zatim izbegavanje solarijuma,sunčanja u maločas navedenom periodu dana uz korišćenje krema sa visokim zaštitnim faktorom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *