Kako sprečiti ili lečiti urinarne infekcije?

Jedna od čestih bolesti u prelaznom periodu godine pored virusnih infekcija su i urinarne infekcije. Mogu zahvatiti bilo koji deo ovog sistema, bubrege, bešiku, mokraćne puteve. Najčešći oblik je infekcija bešike. Izazivači ovih infekcija su razne bakterije, a danas naročito jedne od značajnijih po imenu Escherichia coli.

Ova bakterija spada u enterobakterije, one koje se nalaze kao normalna mikroflora u našim crevima, međutim kad dospe u urinarni sistem onda postaje patološka i izaziva infekciju. Ova vrsta infekcije naročito pogađa žene jer se pored mokraće može naći i u sekretu vagine. Način na koji bakterije dospeju u mokraću je lak s obzirom na anatomsku bliskost digestivnog, reproduktivnog i urinarnog trakta kod žena.

Simptomatski, kod ove infekcije, imamo pojavu peckanja pri mokrenju, otežano i učestalo mokrenje vrlo male količine mokraće, ponekad i pojavu krvi u odmakloj fazi infekcije. Bol u donjem stomaku i povišena telesna temperatura mogu takođe biti prisutni.

Dijagnostičke metode  koje se najčešće koriste su fizikalni pregled, koji obuhvata palpaciju stomaka kako bi se lokalizovao bol, potom pregled sedimenta urina i urinokultura sa antibiogramom. Sediment urina obično pokazuje: povišen broj belih krvnih zrnaca (preko 6), pojavu crvenih krvnih zrnaca, iako posmatranjem urina ne primećujemo da ima krvi u njemu, epitelne ćelije, i veći ili manji broj bakterija. Dalje se urin daje na pregled za urinokulturu koja će pokazati tačan broj i vrstu bakterije. Antibiogramom se ispituje osetljivost izolovane bakterije na neke od antibiotika, što pomaže lekaru da se opredeli za lek u terapiji infekcije. Specifičnost infekcije bakterijom Escherichia coli je često vraćanje infekcije i slaba osetljivost na antibiotike.

Kao pomoćna lekovita sredstva se kod ovih infekcija koriste čajevi od brusnice, koja sprečava adheziju bakterije za zid mokraćne bešike i uvin čaj. Naravno, može i bilo koji drugi, jer je važno unošenje tečnosti da bi se ispirali mokraćni putevi od bakterija i onemogućio njihov ponovni rast.

Prevencija ovih infekcija se sastoji u redovnoj higijeni intimnog područja, nošenju pamučnog donjeg rublja, izbegavanje popularnog “tanga” veša  i održavanje rada bubrega dnevnim unošenjem adekvatne količine tečnosti, što pomaže i ostatku organizma da bolje funkcioniše.                    

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *