Kako izdržati vrućine

Ovih dana kad su temperature visoke i osećaj žeđi ne prestaje, najbolje što treba da uradite da bi organizam izdržao je da vršite stalnu hidrataciju unošenjem tečnosti. Treba unositi što veće količine vode, piti  nezaslađene čajeve, čorbice ili miso supu. Takodje su dobre varijante i hladnih čorbica, ukoliko niste raspoloženi za dodatno podizanje temperature u stanu. Tečnost se unosi i kroz hranu jer ima namirnica  koje imaju visoki sadržaj vode u svom sastavu.

Jedna od njih je krastavac koji sadrži veoma malo kalorija a bogat je mineralima, naročito kalijumom koji se gubi usled znojenja. Da bi se kvalitetno apsorbovao ne treba ga soliti jer natrijum iz unete soli  poništava dejstvo kalijuma. Zbog toga se preporučuje gojaznim osobama i osobama sa povišenim krvnim pritiskom, koje ne smeju u svojoj ishrani da koriste natrijum. Podstiče izlučivanje vode iz organizma, a  time se vrši ispiranje nagomilanih toksina u organizmu pa se koristi za povremene detoksikacije. Zbog velikog sadržaja minerala: kalcijuma, fosfora, natrijuma, gvožđa, mangana i joda, treba ga koristiti  svakodnevno. Može se ubacivati u hladne i tople čorbice, jesti kao salata ili koristiti kao napitak. Osim za unutrašnju, možete ga koristiti i za spoljnu upotrebu. Kolutove krastvaca stavite na očišćeno lice i  ostavite da odstoje 15-tak minuta, pri čemu će koža povući potrebnu količinu vode, kako bi se vratila hidriranost na normalu i sprečiti da dođe do isušivanja i pucanja kože.

Jedan od meni omiljenih napitaka je sledeći :

1 oguljen krastavac iseckan na kružiće

1 limun iseckan na kružiće sa korom

1 kašičica rendanog đumbira

10-tak listića sveže nane ili 1 kafena kšičica osušene

Svi sastojci se izmešaju, preliju sa 1,5 – 2 litara filtrirane vode i ostave preko noći u frižideru. Ukoliko koristite gaziranu vodu, možete i nju iskoristiti. Sutradan je napitak spreman za upotrebu. Blag ukus  krastavca i limuna čine da osveženje bude trenutno, a đumbir svojim lekovitim dejstvom podiže opšte stanje organizma, održava balans temperature u telu i uništava bakterije. Nana je posebno efikasna u  lečenju probavnih poremećaja, a mentol iz nane pomaže pri varenju stimulišući protok probavnih sokova i žuči.

krastavac napitak

Izvor: www.littlemonsterbaby.com

Osvežite se i uživajte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *