Kako izabrati kvalitetnog fitnes trenera?

U izobilju fitnes klubova, teretana i programa, kada biramo osobu koja bi trebalo da vodi naš trenažni proces, važno je da obratimo pažnju na četiri osnovna elementa. Kao i u svakom drugom poslu, to su: obrazovanje, iskustvo, ličnost i profesionalnost.

Kroz praksu u toku studija i višegodišnji rad u struci, upoznala sam različite profile sportskih radnika, od profesora, trenera grupnih i individualnih programa, do onih koji su svoj rekreativni hobi pretvorili u profesiju. Mišljenje mnogih danas je da je lako biti trener. Verovatno zato što vežbači danas ne razlikuju instruktora od trenera. Posao instruktora je da pravilno prikazuje vežbe dok se trener bavi čitavim trenažnim procesom, od dijagnostike do rešavanja problema.

Kada bih bila u ulozi vežbača rekreativca koji je odlučio da započne sa programom fizičke aktivnosti, prvo bih napravila spisak programa koji me zanimaju i otišla na probni trening kao i na konsultaciju sa trenerom. Pre početka časa bih kratko potražila savet trenera o tome da li je taj program bezbedan i adekvatan za mene. Po završetku časa,  raspitala bih se o obrazovanju trenera i njegovom iskustvu.

Informacija o stečenoj diplomi je od značaja , jer trener koji ima diplomu viših i visokih škola  bi trebalo da ima i neophodno znanje iz anatomije, fiziologije, biomehanike, same stručne grane za koju se opredelio, a to znači da će program koji sprovodi sa vama imati naučnu podlogu i smisao, za razliku od osobe koja ne poseduje takvo znanje.

Fakultet nam, u zavisnosti od toga kako ga shvatimo daje dobru teorijsku podlogu a praktično iskustvo, posebno u ovoj struci zavisi isključivo od trenera. Ono se stiče jedino kroz lično angažovanje sportskog radnika  i kroz bezbroj urađenih treninga sa različitim kategorijama ljudi. Kao što ne bih volela budem „u rukama“ doktora koji po prvi put obavlja pregled, tako se ne bih ni opredelila za trenera koji nema iskustvo. Paradoks je što imamo ljude koji su zbog takvog sistema stigli do doktorskih studija, a ne vladaju situacijom na treningu i nisu sigurni šta je to kružni trening. Sve zbog manjka iskustva.

U sećanju mi je ostala jedna poseta lekaru, kao osobe koja isto radi sa ljudima i brine o njihovom zdravlju. Imala sam upalu grla i jaku kijavicu. Doktorka  me je nakon dugog čekanja primila u ordinaciju. Kod nje sam sedela oko 5 minuta. Za to vreme je imala dva telefonska razgovora. Prvi je bio u vezi sa ormanom koji je trebalo da iznese iz stana, a drugog, koji je bio jednako zanimljiv i inspirativan ne mogu da se setim. Između ta dva razgovora me je pitala zbog čega sam došla, a posle drugog, napisala je recept za antibiotik i poslala me je napolje. Najstrašnije od svega mi je bilo to što me nije nijednom pogledala u oči, a samim tim mi posvetila sekund pažnje. Nakon toga, izabrala sam drugog lekara. Posao lekara u zavisnosti od specijalizacije je daleko složeniji od posla sportskog radnika, ali cilj im je isti, a to je zdravlje. Razlikuju se putevi do cilja, u rekreaciji je to prirodan, postepen način postizanja i održavanja dobrog zdravlja, a na prvom mestu prevencija različitih bolesti.

Ono što bi mi takođe bilo od velikog značaja je sam izgled trenera kao i lične osobine. Po tome da li je u formi i da li mu je način života prožet time čime je izabrao da se bavi, može da se zaključi da li je posvećen i ima znanje koje primenjuje prvenstveno na sebi.  Da sam dete čiji profesor fizičkog ima nepravilno držanje, veliki stomak i neadekvatne manire i ponašanje,  imala bih potpuno iskrivljenu sliku o tome šta predstavlja i čemu služi fizičko vežbanje. Takve trenerske anti reklame ne mogu da imaju autoritet, poštovanje, niti mogu da budu promoteri zdravih navika i načina života. A opet i takve imamo.

Pažnju bi mi privukla vesela, nasmejana i odmerena osoba, posvećena vežbaču i koja ume da sasluša. Da bude sposobna da se prilagodi različitim karakterima i fizičkim sposobnostima klijenata. Sa visokim moralnim standardima. Strpljiva.  Pristupačna i otvorena, a na umerenoj distanci. Jednom rečju – profesionalac.

Na kraju bitan je i kontakt koji ostvarimo sa trenerom, kao i da li se energetski slažemo. Može da se desi da nam neko jednostavno ne odgovara. Kao što mi ne moramo da se dopadnemo svakome, tako ni svako ne može da se dopadne nama. I to je sasvim u redu.

Na kraju kada nađete takvog kompletnog trenera, obratite pažnju i na prostor i poslodavca za kojeg radi. Ukoliko trener konstantno menja klubove u kojima radi, verovatno nije naišao na poslodavca koji bi ga zaposlio. A moguće je i da pored svog osnovnog posla obavlja i druge, „higijenske“ poslove, kao što su pranje toaleta J, čišćenje podova, pranje peškira (a da za to ne dobije novac koji bi dobio higijenski radnik). Plata mu varira od 5.000 – 20.000 dinara mesečno i verovatno će ubrzo da napusti to radno mesto jer u takvim uslovima nasmejan i raspoložen trenera s pravom postaje mizantrop. Ali, vi budite spremni da pravog trenera pratite u koji god drugi prostor planira da ide.

Ukoliko sa druge strane, naiđete na zadovoljnog kompletnog trenera kod vlasnika čiji hobi nije radna eksploatacija i koji je kod njega – za stvarno – zaposlen duže od dve godine, ne tražite dalje, koliko god da je daleko od vašeg doma. U takvom klubu, pored kvalitetnog trenera imate i šefa koji razume i brine o svojim zaposlenima. To je pravo mesto gde treba da ostavite svoj novac bez griže savesti, jer, budite sigurni, dobićete uslugu na visokom nivou. Upravo onakvu kakvu zaslužujete.

”Vežbanje može da zameni ili pomogne dejstvo mnogih lekova, ali nijedan lek ne može da zameni dejstvo kretanja.” – Tiso,  XVII vek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *