Kako da usporimo starenje naše kože?

Zašto neko stari brže, a neko sporije? Zbog čega je naša koža prekomerno suva, previše vlažna, ili pak mešovita? Šta to nju čini takvom kakva jeste?

Odgovore na ova pitanja dobili smo na konferenciji koju je organizovao Eucerin, lider na tržištu medicinskih proizvoda za negu kože. Naučili smo da je glavni faktor koji utiče na starenje naše kože RNK protein – telomeraza. Kada se ovaj protein zanemari u građi našeg DNK dolazi do starenja kože.

Postoje dva osnovna faktora starenja kože: unutrašnji i spoljašnji. Prvi faktor manje više zavisi od genskih promena. U ovim promenama krećemo da starimo, prosečno, oko 20. godine života. Drugi, spoljašnji faktori se manifestuju kroz štetna dejstva iz spoljašnje sredine, kroz prekomernu UV radijaciju (solarijumi, preterano izlaganje suncu), stres, zagađen vazduh, pušenje, lošu ishranu i sl.

Kako mi možemo da utičemo na ove spoljašnje faktore? Šta možemo da uradimo da bi naša koža bila zdrava i lepa?

Prvo: Fotoprotekcija. Jedan od najopasnijih faktora koji uslovljava prebrzo starenje naše kože je veštačko ili prirodno izlaganje sunčevim zracima. Pod veštačkim izlaganjem podrazumevamo solarijum, koji je i više nego štetan, a pod prirodnim svako izlaganje suncu bilo na moru ili u gradu. Preventivne mere koje možemo da primenimo, ako smo na primer na moru, je da izbegavamo da dolazimo u kontakt sa štetnim zracima od 11 do 16 časova preko dana. Ukoliko baš moramo na plažu, poželjno je da nosimo fotoprotektivnu odeću (gusto tkane odevne predmete, šešire sa širokim obodima, naočare sa zaštitnim faktorima od zračenja i, obavezno je, da koristimo kremu sa faktorom 50+ (UVA, UVB). Ako ipak ne odemo na more, a želimo da se prošetamo do bazena ili Ade ciganlije i malo “uhvatimo” boje, preporučuje se krema sa faktorom 30+ (UVA, UVB) i ostale smernice po pitanju oblačenja i vremena izlaganja na suncu.

Drugo:hidrirajte, hidrirajte, hidrirajte! Suva koža vapi za vodom, a to vam upravo pružaju hidrantne kreme. Izgled suve kože se enormno pogoršava kako starimo. Birajte kreme koje u sebi sadrže ureu, laktat i glicerin jer će upravo ova jedinjenja dati vlažnost vašoj koži i sprečiti njeno prerano starenje. Ako imate suvu kožu, izbegavajte alkalne sapune i deterdžente u dodiru sa kožom jer će oni samo pogoršati stvar.

ROBY6376

Treće: Antioksidanti = vitamini. Oni imaju sposobnost da hrane vašu kožu, održavaju je mekanom i zdravom. Unosite što više vitamina, i kroz hranu i kroz preparate za higijenu. Birajte proizvode sa Vitaminom C, E, A, koje u svom sastavu imaju beta karoten, bioflavonoid (u grejpfrutu). Ovi vitamini štite kožu od pojava eritema i edema.

Sa negom naše kože treba početi od malih nogu, da ne bismo došli u situaciju da u 30-im godima izgledamo kao da imamo 50.

Možda su vas ovi činjenice pomalo i uplašile, ali mi vas ne savetujemo da bežite od sunca jer je ono izvor života. Mi vam samo savetujemo kako da se zaštitite od njegovih nezdravih zraka, što smo i pominjali u tekstu.

U vezi sa tim, Eucerin je spremio za čitateljke predivne poklone u vidu najnovijih Eucerin Sun preparata za optimalnu negu i zaštitu osetljive kože u letnjim danima i prilikom sunčanja. Svi Eucerin preparati su pažljivo pripremani, u saradnji sa vodećim svetskim dermatolozima, oni su lako podnošljivi na koži, prijatne teksture i izuzetne efikasnosti. Ono što će čitateljke obradovati je to da novi Sun preparati imaju 3D sistem zaštite: UVA, UVB, Likokalkon A (prirodni antioksidant) i gliciretinsku kiselinu (koja stimuliše oporavak DNK).

Podelite sa nama kada ste počeli da koriste kreme sa faktorom i u kom periodu godine, a prve dve čitateljke nagradićemo poklonima Eucerin SUN Fluid za lice SPF 50 i Eucerin SUN Krema za lice SPF 50.

Eucerin Sun Fluid krema za lice SPF50

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *