Kako da postanemo produktivni

Uhvatili ste sebe kako nemate više vremena za gledanje filmova, čitanje knjiga ili druženje sa prijateljima. Razmislili ste i shvatili da je do toga došlo jer ste prihvatili previše obaveza. Tražite izlaz iz takve situacije. On je u tome da naučite da kažete NE na kulturan način. Prestanite da obavljate zadatke koje radite samo da bi smanjili osećanje krivice. To je čest slučaj kad Vam neko kaže:”Molim te završi to za mene ,ti ćeš to bolje, tebi je usput i sl”. Prihvatate, jer ne možete da kažete da nećete, a i osećali bi ste se krivim kad im to ne biste uradili.

Pošto ste prestali sa takvom praksom, odjednom ste došli do viška vremena.

– to je trenutak kad počinjete da organizujete svoje vreme, jer ga imate

– postajete produktivni, jer niste ceo dan na raznim sastancima na kojima ste bili do sada (setite se, na lep način ste rekli “Ne” onome što ne želite da radite)

– ne javljate se na svaki telefonski poziv (tehnologija nam je omogućila da vidimo ko nas zove)

– znate da odbijete onoga ko Vas upita “Imaš li minut vremena za mene”, jer to nikad nije samo minut

– organizovali ste svoj prostor za rad, imate svoje radno vreme i za to vreme radite samo ono što ste sebi zadali za taj dan.

Fotografija: Jovana Tomašević

Da bi povećali produktivnost, moramo da naučimo da određujemo prioritete. Ako imamo vremenski određen termin za neki projekat, radićemo samo na njemu, i tek kad ga završimo bavićemo se drugim stvarima. Organizovaćemo posao tako da nam ne bude dosadan, jer ako se dosađujemo smanjujemo efikasnost. Perfekcionizam i nisko samopouzdanje, kao dve krajnosti,isključujemo odmah na startu. Ako smo prihvatili da uradimo neki projekat, znači da možemo da ga uradimo i daćemo sve od sebe da to bude najbolje što može,ali ne po svaku cenu.

Povećajte svoju produktivnost tako što ćete:

– biti ono što jeste,i nećete prihvatati ono što ne možete ili ne želite da radite

– fokusirajte se na ono što Vam je vežno u porodici,na poslu ,u kući

– birajte ljude sa kojima ćete se družiti

– uvek planirajte odmor

– proveravajte listu prioriteta koju ste sebi zadali,menjajte je ako je potrebno

– stavite san na tu listu, jer ako ste umorni i neispavani ništa od produktivnosti

Imajte na umu da postajući produktivniji, u stvari postajete zadovoljniji. Kad jednom ovladate svojim vremenom, imaćete ga na raspolaganju da sa njim radite ono što želite. Da budete sa svojom porodicom, da imate vremena za sebe,da shvatite da ne morate da zadovoljavate potrebe (svih) drugih.Osećaćete se  sposobnim,slobodnim, jakim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *