Kako da motivišete sebe

Uradili ste sve kako je trebalo, a opet ste nervozni, neprijatni, niste osoba sa kojom je lako živeti. Svađate se, agresivni ste, ne možete da se fokusirate, slabija vam je produktivnost na poslu. Osećete se krivim, razočaranim, stidite se. Gde ste pogrešili?

Samo ste želeli da budete srećni i da se osećate dobro. Verovatno vam je jasno gde su stvari krenule loše. Niste baš sve radili onako kako ste zamislili – taj deo je vaša krivica. Direktor vam je na poslu dao  nove zadatke, a niste još ni stare završili. Članovi porodice su  se odjednom pojavili sa novim zahtevima na koje niste računali. Desile su se neplanirane stvari. Pojavile su se nove obaveze koje su iste po značaju kao one koje ste već imali. Sad počinje STRES.

Postali ste upravo onakva osoba sa početka teksta. Komunikacija sa drugima je poremećena. Niste uradili ni ono što ste želeli, a ni one nove obaveze koje su se pojavile.

Fotografija: Mina Gudurić

Zašto je do ovoga došlo? Zato što ste zaboravili da sve što radite, radite zato da biste se osećali dobro i bili srećni. Prvo treba da otkrijete šta je to u čemu želite da budete uspešni. Na taj način pokrećete emociju potrebnu za pokretanje mehanizama neophodnih da biste uspešno obavili postavljeni cilj. To funkcioniše ovako:

ŽELJA – EMOCIJA – POSVEĆENOST – OBAVLJANJE POSLA 

Par saveta kako sebe da motivišete da obavite to što želite.

Okružite se ljudima koji vas ohrabruju i podržavaju, ali i onima koji će vas kritikovati. Nekad je dobra kritika efikasnija od najboljeg podstreka. Budi u vama inat i želju da svima koji vas omalovažavaju i nipodaštavju, pokažete da vi to možete. Zar nije divan osećaj kad se  nekom ko vam je govorio:”Ne možeš ti to, to je izvan tog potencijala”, na kraju obavljenog posla, nasmešiš i kažeš:”Da li sad zalužujem izvinjenje?”

Nagrađujte sebe stalno. Kad postignete manji, svakodnevni cilj (svi oni vode ostvarenju glavnog cilja), počastite se onim što volite. Otiđite u bioskop, pojedite omiljeni kolač, nađite vremena za čitanje knjige koju odavno želite da čitate, a ne stižete. A kad postignete glavni cilj, otiđite na neko putovanje, makar za vikend, kupite sebi nešto što odavno želite, opustite se i uživajte u onome što volite. Jer, pravo uživanje sledi tek po okončanju onoga što ste sa uspehom ostvarili.

Ono što je možda najbitnije od svega, imajte na umu osećanje zadovoljstva, potpunosti, ispunjenosti i svrsishodnosti (sreće?)  koje vas očekuje kad postignete to što želite. Ništa ne podstiče tako dobro kao sopstveni uspeh.

Sledeće nedelje o tome kako da povećate svoju produktivnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *