Kada ljubav preraste u nasilje

Pravda za Rijanu!

Pre četiri godine, uoči dodele Gremi nagrada, globalno selo protresla je vest da je muzičar Kris Braun (Chris Brown), pretukao svoju tadašnju devojku pop senzaciju Rijanu (Rihanna). Fotografija pretučene Rijane obišla je svet, Kris je dobio zabranu prilaska, pet godina uslovne i feministkinje “za vratom”.
Rijana je u periodu posle incidenta postala velika zvezda, pažljivo je birala pesme, snimala sa najvećim imenima muzičke scene i uspešno kreirala imidž emancipovane, jake devojke koja je prigrlila svoju seksualnost i ženstvenost. Devojčice (ali i mi koje nismo devojčice) su kopirale njene besprekorno stilizovane frizure, njen manikir, brijale glave do pola, tetovirale se kao ona, vrtele kišobrane po klubovima, i napamet učile tekstove pesama. Singlovi koji su bili prvi na top listama su se ređali jedan za drugim, svaki je bio veći hit od prethodnog, a svi na vrhovima top lista širom sveta . Ukupno je osvojila sedam Gremi nagrada! Delovalo je kao da je danonoćno u studiju, i kao da na pola godine izdaje novi album. To je u suštini i radila, te je postala idealan primer megaprodukcije u muzici.

rihanna underwear
Feministkinje su je obožavale. Izašavši iz veze sa Krisom, poručila je mladim devojkama širom sveta da zbog ljubavi ne treba sve da oproste i da ostanu u nasilnoj vezi. To je bilo to. Smatrali su je predvodnicom novog feminističkog pokreta u pop muzici.
Dok je radila na svim svojim singlovima, o njenom privatnom životu i saradnji sa feministkinjama nismo čuli ni reč. Povremeno su izlazili tekstovi blogera o tome kako su joj pesme prepune mazohizma, da tako vrši loš uticaj na mlade, ali su je feministkinje i dalje veličale kao primer ženske samostalnosti i uspeha.

rijana transformacije
Tako smo lagano ali sigurno stigli do dodele nagrada 2013. godine. Opet Gremi nagrade u februaru. Opet glavna tema Kris i Rijana. Ovoga puta ljubav a ne rat. Posvećeni fanovi su znali da je pomirenje blizu još kada su videli spot za pesmu “Diamonds” u kojem Rijana dodiruje istetovirane ruke poput Braunovih. Nešto malo kasnije poslušali su pesmu sa najnovijeg albuma “Unapologetic” koju su Kris i Rijana zajedno snimili i pogledali su fotografije koje je kačila na svom instagramu (trenutno Rijanu na društvenim mrežama prati oko 29 000 000 ljudi!). U duetskoj pesmi “Nobody’s business” obraćaju se širokom auditorijumu sa porukom da ne treba da ih se ne tiče to što se oni vole.
Treba da nas se tiče, jer su oni uzor mladima, u mnogo većem procentu nego što su to danas profesori u školama. Isto tako iz ove situacije treba da se izvuče pouka, a ne da se osuđuje žrtva nasilja. Sramotno je i to što su javne ličnosti od kojih čujemo reči osude najviše žene.

rihannapostchrisbrown
Svi oni koji su imalo upoznati sa problemom nasilja u emotivnim vezama (pa i sama Rijana) znaju da je žrtvi nasilja u proseku potrebno 8 puta (dakle često i više od 8 puta) da ode od nasilnog partnera, pre nego jednom zauvek prestane da mu se vraća. U tom periodu, najbitnije je da ima podršku društva u kojem se kreće, odnosno podršku svoje porodice i prijatelja ukoliko socijalne službe nisu dovoljno razvijene (kao što je slučaj kod nas). Zato i Rijani treba podrška, a ne osuda. Danas je izgleda najteže ne podsmevati se tuđim odlukama i verovanjima.

rihanna and chris 2
Bez obzira da li će ovo pomirenje potrajati ili ne, priča o Krisu i Rijani nikako nije beznačajna – tu je da nas podseti da se nasilje nad ženama dešava danas i svuda. Nisu pošteđene ni bogate ni uspešne žene, kao ni one koje žive u zapadnim društvima koja smatramo rodno ravnopravnim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *