Kada kum dođe

Obećala sam društvu da ću napraviti večeru kada položim vožnju. Danas je došao taj dan i trenutak da se časti! Najbolja drugarica je zbrisala na more sa mužem, sestra sprema ispite, kumovi su na moru. Ipak, mog drugog  kuma jednostavno moram da pozovem. Kum nije dugme! Kum i muž. Ostale ću častiti nekom drugom prilikom.

Uzimajući u obzir šta oni vole i koliko uživaju u konzumiranju hrane i svih vrsta poslastica shvatam da je kineska hrana najbolje rešenje. To je zapravo moja verzija iste, neka mućkalica na Dušičin način, ali kada dodam soja sos…mmmm….uvek ispadne super. E sad, kako imam poseban razlog da pravim večeru – logično je da ću napraviti baš onako kako najbolje ispadne. Moram da imam lepo meso i pečurke. Soja sos i pirinač se podrazumevaju. Šargarepa, crni luk, biber (mislim da ovo nije obavezan sastojak, ali u mojoj verziji jeste)! Ček, umalo da zaboravim brokoli! Brokoli retko ko voli, ali je kineska hrana idealan način da nateram svoje ukućane da ga jedu i da se pri tom ne bune. Ipak, nije u redu da prisiljavam i kuma da ga jede. U redu, bez njega ovaj put. Mislim, brokoli izostavljam – ne kuma.

Imam faze kada rado kuvam i kada me totalno mrzi da to radim. Smenjuju se na po par meseci. Moj muž se ne buni nikada jer voli sve. Klincu kuvam, ali za nas – po fazama.

Recept

Kineska mućkalica

Za četiri osobe (ili troje ješnijih)

*pola kilograma mesa (ja najčešće koristim svinjetinu, ali može i piletina, pa i riba)
*velika glavica crnog luka
*400gr pečuraka
*šargarepa
*crni luk
*biber
*origano
*kari
*kafena šoljica kečapa
*kafena šoljica pirinča po osobi
*soja sos po ukusu

Izvor fotografije: Saffronlane

Priprema i sve ostalo

Svi znaju da je kod kineske hrane najveći problem sve naseckati. Luk na listiće, šargarepa na štapiće, meso na sitne kocke, a pečurke na malo krupnije komade jer tako volim. Meso, naročito svinjetina, mora biti mlado, inače će gosti imati poteškoća sa žilavim komadima. Super je što mogu bez problema da pazim na dete i da spremam ovakvu večeru, a i klinac voli kinesku hranu.

U jedan lonac voda za kuvanje pirinča, u šerpu zejtin i propržim meso nekih desetak minuta, a onda dodam luk, šargarepu i pečurke i propržim još desetak minuta. Kada je sve isprženo dodajem kečap i promešam. A onda!!! Začini, začini, začini! Ja volim sa dosta začina, ali to je stvar izbora. Ne valja kada igram i kuvam, naročito ne kada dodajem začine pošto mi tada redovno ispadne veća količina istog u šerpu. Pirinač stavljam po jednu kafenu šoljicu (one manje, iz kojih se nekada pila kafa) za svakoga. Kum i muž su mi ješni, a ni ja nisam bolja od njih. Videćemo, valjda će biti dovoljno za sve. Soja sos svako dodaje u svoj tanjir.

Ako nešto ne volim kod večere za kuma i muža to je što jedu kao da su u vojsci. Pojedu sve za par minuta, a onda sednu i krenu da uzdišu kako su brzo jeli i kako im je sada loše. Dosadni su kao društvo za večeru, posebno kada su zajedno za stolom.

Super stvar kod kineske hrane je to što ne moram mnogo da se trudim oko serviranja. Nije da ne volim da dekorišem tanjir, ali nekad me mrzi što je i sada slučaj.

Večera i ništa nije ostalo

Skuvala sve, već se i ohladilo, a njih nema. I taman kada sam mislila da ne mogu više da pobesnim stiže mi poruka od kuma da ipak neće doći večeras jer ima neka neodložna posla.  Nakon par minuta muž mi javlja da ide na pivo sa drugom. Sedim i počinjem da besnim. Iscimala sam se, a oni ne mogu da me ispoštuju ni najmanje. Briga me, neću da se nerviram. Idem da prošetam klinca. Flašica, keks i krećemo. Ipak, kada sam otvorila vrata – njih dvojica stoje ispred i smeju se u fazonu „znali smo da ćemo da te iznerviramo“. Hm…Ok, opraštam im. Danas sam dobre volje jer sam položila vožnju. Sledeći put – možda mi se omakne koja ljuta papričica!

Ostatak večeri je po već utvrđenom “protokolu”. Jedu brzinom svetlosti, a onda komentarišu kako su baš brzo jeli. Đoković je igrao posle toga pa smo svi zajedno i navijali. Hm, ima još ljudi kojima sam obećala večeru za položenu vožnju, ali o tome neki drugi put.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *