Jože i Peter Ciuha u „Guarnerius-u“

U utorak, 16. oktobra, jedan od najistaknutijih slovenačkih slikara Jože Ciuha i njegov sin, cenjeni umetnik mlađe generacije, Peter Ciuha, predstaviće deo svog opusa u galeriji Guarneriusa, u 19h.

Naziv izložbe “Na pola puta 88/44” inspirisan je ovom godinom, u kojoj su prvi i jedini put godine oca i sina u razmeri “pola” – 88 godina Jožeta i 44 godina Petera Ciuhe. Za proslavljenog slikara Jožeta Ciuhu, ova izložba je i korak na njegovom putu u Rusiju, gde će uskoro izlagati, kao počasni član Ruske carske akademije umetnosti, koja ga je odlikovala najvećim priznanjem za njegov umetnički rad.

Peter Ciuha – reprodukcija br.3

Pored izložbe, iste ove večeri Peter Ciuha će nam predstaviti svoj višestruko nagrađivani projekat “Vizuelizacija muzike” – nesvakidašnji spoj muzike i likovnog izraza, u kome se prema bojama oblikuju muzičke harmonije. Čućemo muziku koju Peter stvara na ovaj način, uz kompjutersku projekciju na platnu. Takođe, postoji i mogućnost aktivnog učešća publike u stvaranju muzike, s obzirom da muzika nastaje kroz improvizaciju i nije potrebno predznanje.

Na izložbi će pored radova na akrilnom staklu čiji su autori Jože i Peter Ciuha, biti izloženi i akrili na platnu Jožeta Ciuhe, kao i Peterove grafike, printovi i posteri koji prate projekat “Vizuelizacija muzike”.

Ulaz na svečano otvaranje je slobodan, a izložba će biti otvorena do 2. novembra.

Jože Ciuha – rođen 1924. u Trbovlju. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Ljubljani, a zatim se kod prof. Slavka Pengova usavršavao na Specijalnoj školi za zidno slikarstvo. Za njim je više od 400 samostalnih izložbi u najpoznatijim muzejima i galerijama sveta, a njegovi radovi se nalaze u zbirkama londonske Tejt galerije, bečke Albertine, pariskog Musee de la Ville i mnogih drugih prestižnih izložbenih prostora, gde je izlagao rame uz rame sa umetnicima poput Vorhola, Miroa i Kokoške. Dobitnik je brojnih najuglednih nagrada i priznanja, među kojima su i orden francuske vlade „Chevalier des art et letters“ i Medalja za umetnost predsednika Austrije. Uz večitu želju za upoznavanjem sa novim kulturama i tradicijama, proputovao je ceo svet i susretao se sa umetnošću Vizantije, Istoka, kao i sa budističkom umetnošću i filozofijom, a sa putovanja po Južnoj Americi i po upoznavanju sa indijanskom civilizacijom, uz iscrtane blokove, doneo je i niz zapisa koji su mu služili kao materijal za knjige “Skamenjeni osmeh” i “Razgovori s tišinom”.

Peter Ciuha – rođen 1968. godine u Ljubljani. Diplomirao je na odseku za slikarstvo Akademije likovnih umetnosti u Ljubljani, a zatim je završio i specijalističke studije na odsecima za grafiku i video. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoje radove, a do sada je ostvario veliki broj samostalnih i kolektivnih prezentacija svoje umetnosti (više od 30 samostalnih izložbi širom Evrope i u SAD-u). Od ove godine angažovan je kao asistent (docent) na katedri za grafiku Akademije likovnih umetnosti u Ljubljani. Peterov raznovrstan opus čine grafike, fraktalne kompjuterske grafike za koje je nekoliko puta i nagrađivan, animacije i video radovi, kao i crteži. Njegovi radovi se nalaze u zbirkama uglednih galerija u Evropi, poput Albertine.

 

Više informacija na: www.guarnerius.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *