Još jedan (iritantan) tekst o kraljevskoj bebi

Kraljevska beba je rođena. Zahvaljujući aktivnoj pažnji koju su domaći mediji posvetili toj temi, morali ste saznati bar neki detalj o rođenju mladog naslednika britanske krune – hteli vi to ili ne. Portali, dnevne novine televizijske stanice svi su brujali o tome. Saznali smo i kako je izgledao i koliko je trajao porođaj, i koliko je beba teška, i kako se zove, i kako je njeno rođenje pozitivno uticalo na britansku ekonomiju, jer je, prema oceni ekonomista, porasla prodaja alkoholnih pića, jer, kako je britanski ekonomista Hauard Arčer rekao za “Hafington post”, „ljudi žele da nazdrave novorođenčetu“.

Pratili smo uživo izlazak princa iz bolnice, saznali koju školu i vrtić će pohađati, videli kako Britanija slavi, nagađali na koga će ličiti beba, dobili čak i njen astrološki profil. Obavestili su nas i da se vojvotkinja Kejt lepo oporavlja i da su „mame sveta ponosne na Kejt, jer ima divan i prirodan postporođajni stomačić“ (drage buduće mame i one koje to želite da postanete, zaboravite na dosadašnje pritiske medija, sa sve primerima različitih zvezda koje su postigle neverovatne retultate za samo tri nedelje, kao i poruke da morate u rekordnom roku svoje telo, nakon porođaja dovesti u top formu).

royal baby

Izvor:  www.theweek.com

Vrhunac je, čini mi se, izjava Viktorije Arbiter sa televizije CNN, koja je (u duhu zaboravljene srednjovekovne tradicije) oduševljeno izjavila (a srpski mediji još oduševljenije preneli) da je „vojvotkinja Kejt dokazala da je briljantna kraljevska ličnost time što je rodila dečaka“. Priča se, doduše smanjenim intenzitetom, nastavlja i ovih dana. Tačno je da sami selektujemo koje informacije želimo da primimo a koje ne, ali nekada je priliv nepotrebnog znanja nemoguće izbeći.

Jasno je da je u pitanju bila udarna vest, koja je trebalo da bude propraćena i morala da bude preneta, ali zar vam se ne čini da su srpski mediji malo preterali kada je ta tema u pitanju? Ili trenutno nema važnijih i zanimljivijih tema kojima se treba baviti? „Copy-paste-prevod“ novinarstvo je, svakako, lakše od istraživačkog i analitičkog bavljenja važni(ji)m društvenim temama, ali šta je sa pravom javnosti da zna nešto više od informacija iz sveta zabave i(li) onih koje baš previše i ne utiču na njeno okruženje i svakodnevni život?

Čini se da je kraljevska beba dobila ukupno više prostora nego (na primer) teme koje su se bavile ovogodišnjom malom maturom, protestom „Spasimo nauku“, rekonstrukcijom Vlade. O vestima iz oblasti kulture, umetnosti, ili drugim vestima iz sveta da i ne govorimo. Čini se da je mali Džordž Aleksandar Luis bacio u zasenak i domaće starlete. Preterivanje? Možda, a možda i ne – u zavisnosti od toga koje su vam sfere interesovanja i koliko ste često u poslednje vreme posećivali društvene mreže i portale sa vestima.

Skrećemo sa teme srpskih medija zbog primera koji se odnosi na dnevni list „The Guardian“, koji je na svom portalu postavio opciju „republican” i tako omogućio svim čitaocima koji ne žele detaljne informacije o malom princu da ih uklone sa naslovne strane jednim klikom. Za one kojima su te informacije potrebne postavljena je opcija „royalist“.

royal foetus

Izvor: www.pressonline.rs

Takođe, jedan od primera, koji govori u prilog tezi da su mediji, možda, u ovom slučaju malo preterali i da postoje i druge teme od javnog značaja koje ne dobijaju toliko pažnje, je tekst koji je objavljen na portalu: earthreview.eu, a koji je prenelo nekoliko domaćih i Internet portala iz regiona. Tekst pod naslovom “Šokantno: Kraljevska beba umrla!” govori o tome kako je rođenje bilo kog deteta na svetu čudo, kako postoji mnogo dece na svetu koja umiru od bolesti, gladi i siromaštva, ali ona su osuđena na zaborav, dok će kraljevsku bebu mediji pratiti celog života. Radikalan potez, koji se može nazvati i poigravanjem sa surovošću, ali i neka vrsta podsećanja stvaran svet onakav kakav jeste.

A što se mora informacija i njihovog značaja tiče, možda ne možemo uvek izbeći one koje ne spadaju u domen naših interesovanja i(li) pažnje, ali sve dok razlikujemo bitne od nebitnih, lakše ćemo izbeći, preskočiti i zanemariti ove druge.

P.S. A da li je u Srbiji završeno sa proslavom rođenja britanskog prestolonaslednika, ili da još uvek ne uključujem svoju internet konekciju?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *