Joko Ono – muzika, tolerancija, mir i ljubav

U ljudskoj prirodi je da sanja i mašta o velikoj i nerealnoj ljubavi koja oduzima dah i potpuno menja percepciju života. Ona se neće desiti svima, ali svakako postoji. Samo malobrojni su imali priliku da okuse njene čari. Svima poznat par koji je imao ludačku sreću da oseti pravu ljubav, su svakako Joko Ono i Džon Lenon. Danas nažalost mnogi smaratraju da je baš Joko zaslužna za razdor Bitlsa.

“Joko Ono nije kriva za raspad Bitlsa”, poručio je Pol Makartni u televizijskom intervjuu. “Mislim da je ne možete kriviti za bilo šta, jer je Džon Lenon definitivno odlučio da ode”. Makartnijeva izjava potpuno je suprotna jakom uverenju da je Lenonova udovica kriva za raspad benda. Pol je rekao da Lenon nikada ne bi napisao veoma poznati hit “Imagine” da nije bilo pomoći proslavljene konceptualne umetnice, Joko Ono. “Kada je Joko došla, deo njene privlačnosti bila je ta njena avangardna strana, njen pogled na stvari. Ona mu je pokazala kakav može da bude, što je njemu bilo veoma privlačno. Došlo je vreme za Džona da ode”, rekao je Makartni. Joko je kazala da ona nije kriva za raspad grupe, iako je, kako kaže, Lenonu “otvorila nove horizonte”, dajući mu želju da se otisne sam.

Ko je bila Joko Ono ?

Neki su je pamtili kao osobu koja je izvela “Komad sa sečenjem”, u kome je izložila svoje nepomično sedeće telo, obučeno u konvencionalnu odeću, koju je publika bila pozvana da seče makazama koje su ležale ispred nje. Neki drugi je pamte po eksperimentalnim filmovima koje je ujedno i režirala.

Njene izložbe su veoma posećene, i publika ih smtra interesantnim. Umetnost koju Joko predstavljala, svakako je drugačija i posebna. Pravila je serije “radova za krpljenje” od polupane keramike, koje je slala i poklanjala, s tim da je primalac trebalo da ih lepi i sastavlja. U više navrata je, potom, proglašavala neko drvo “drvetom želja” i pozivala publiku da svoje želje, na nekom papiru ispisane, kači na njega.

Bez obzira na veoma uspešnu karijeru u različitim oblastima, od eksperimentalne i popularne muzike, preko vizuelnih umetnosti i filma, svima veoma poznata umetnica je ostala u senci svoje veze sa Lenonom. Stoga je bilo veliko iznenađenje za javnost kada se proširila vest da je upravo ona dobitnik priznanja za životno delo na 53. venecijanskoj smotri.

A kako je sve počelo?

Postoji više verzija priče njihovog upoznavanja. Jedna je da su se upoznali u Galeriji Indika u Londonu, neposredno pred otvaranje njene prve samostalne izložbe u Evropi, koju je organizovao njihov zajednički poznanik. Lenon je tada već uveliko bio poznat, tako da se nije libio da jabuku, koja je činila segment jednog od radova, zagrize i tako ostavi. Džona Lenona je posebno zainteresovao eksponat, koji je predstavljao drvenu dasku, predviđenu da na nju zakucavaju eksere posetioci izložbe. Iako izložba još nije počela, Džon Lenon je želeo da zakuca ekser na dasku, ali mu Joko nije dozvolila, jer bi time u potpunosti pokvario smisao eksponata.

Druga verzija njihovog upoznavanja je priča da se Joko krajem 1965. srela sa slavnim muzičarem zbog nekakvog istraživanja, a njene česte pozive na kućni broj, Džon je tadašnjoj ženi nevešto objašnjavao i silno je pokušao da se opravda. Kada je njegova supruga otputovala na odmor, Lenon je pozvao Joko u posetu. Celu noć su snimali album, posle čega su, kako je rekao, vodili ljubav u svitanje.

Njihova ljubav je svakako bila nesvakidašnja i jaka. Oboje su bili umetnički nastrojeni i služili su jedan drugome kao velika inspiracija i podrška. Borili su se za ljudska prava i duboko su verovali u mir i opšte blagostanje.

Nakon tragičnog ubistva Džon Lenona, Joko je nastavila da se bavi umetnošću i muzikom, koja joj je dosta pomogla da pregura težak gubitak. Svoj život je nastavila tamo gde su ga ona i Lenon započeli, i njen život se zasnivao na muzici, toleranciji, miru i ljubavi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *