Japanizam 2013

Od 04. do 07. jula – taman kad kad prođe školska godina i popuste ispitni rokovi, a pre nego što se društvo razbeži na letovanje – u Domu omladine Beograda će se održati konvencija Japanizam, najveći  regionalni događaj posvećen japanskoj pop-kulturi. Konvenciju organizuje beogradsko društvo Sakurabana, u saradnji sa Domom omladine i Ambasadom Japana, a uz podršku Sekretarijata za omladinu i  sport grada Beograda. Običaj nalaže da ambasador lično svečano otvori program svake godine. Kao i uvek, akcenat se stavlja na mangu (japanski strip) i anime (japansku animaciju), ali konvencija  obuhvata i druge proizvode pop-kulture iz zemlje izlazećeg sunca – modu, muziku, video igre i kinematografiju, dok će i tradicija biti zastupljena putem predstavljanja borilačkih veština i sadržaja nekih  kreativnih radionica. Posebno treba istaći cosplay takmičenje – specifični maskenbal u kome se učesnici kostimiraju u popularne likove iz sveta pop-kulture, koje ne treba samo da dočaraju odećom, već i  držanjem i ponašanjem. Cosplay je već godinama završnica i vrhunac Japanizma, i s dobrim razlogom privlači najveće interesovanja publike.

Do sada je održano pet Japanizama, i moramo se pohvaliti da iz godine u godinu raste broj posetilaca – na Japanizmu 2012, kroz Dom omladine je u četiri dana prošlo gotovo 7000 ljudi. Tema Japanizma 2013 prati trenutno popularne trendove u globalnoj pop-kulturi, a glasi: „Superheroji – sve vezano za kostimirane borce protiv sila mraka i bezumlja: sentai timovi i usamljeni osvetnici, moćni rendžeri i magične devojčice, oni koji su sa svojim moćima rođeni i oni koji su ih stekli, oni koji rade za dobrobit čovečanstva i oni kojima je samo lični interes na pameti, Tajger i Bani, Marvel i DC, i ostali maskirani heroji koji nas inspirišu čineći svet bezbednijim mestom.“

Kendo

Program Japanizma 2013 još uvek je u fazi izrade, ali za sad možemo da potvrdimo sledeće:

• artist alley – prodajni sajam za najrazličitije stvari vezane za Japan, od knjiga i likovnih dela, do ručno pravljenih modnih detalja u Harađuku stilu i figurica iz popularnih mangi i anime serijala.

• modna revija – trenutak slave za mlade dizajnere iz Srbije čiji je rad inspirisan japanskom estetikom.

• radionice borilačkih veština – ove godine, publici će se predstaviti aikido, kao i iaido – manje poznata drevna samurajska veština, koja se ogleda u munjevitom vađenju katane iz korica.

• kreativne radionice – publika će imati prilike da ovlada veštinama origami i papercraft tehnike, uputi se u osnove manga crtanja, i čuje nešto o tome kako se svojeručno izrađuju cosplay kostimi.

• prezentacije – u saradnji sa izdavačkom kućom Festina Lente, imaćemo čast da predstavimo mangu „Ikigami“ – prvi japanski strip koji će se objavljivati na srpskom jeziku od 2002. U okviru prezentacije,  posetioce očekuju i iznenađenja.

• tribine – za sada su predviđene dve: „Superheroji protiv Super Sentaija – sličnosti i razlike između zapadne i japanske vizije kostimiranih boraca za pravdu“ (u saradnji s društvom ljubitelja naučne  fantastike „Lazar Komarčić“) i „Obavezna lektira – Naslovi koje nijedan anime fan ne sme da propusti“.

• predavanja – potvrđena su tri: „O obrazovanju u Japanu“ (govori Juićiro Omori-san, ataše za kulturu Ambasade Japana u Srbiji), „Estetika smrti u japanskim video igrama“ (govori Miodrag Kovačević,  recenzent video igara za poznate domaće časopise i sajtove) i „Sentai – japanska formula superherojštine“ (govori Goran Marković, nesumnjivo najveći poznavalac mange u Srbiji).

• turniri – biće takmičenja kako u najnovijim video igrama iz Japana, u našem sjajno opremljenom Game Roomu, tako i u društvenim i kartičnim igrama, kao što su „Naseljenici ostrva Katan“, „Yu-Gi-Oh“,  „Magic the Gathering“ i druge…

• cosplay takmičenje – čvrsto smo uvereni da će ove godine cosplay biti glamurozniji i spektakularniji nego ikad, jer će pobednik sa Japanizma 2013 predstavljati Srbiju na EuroCosplay prvenstvu, koje se  održava u Londonu krajem oktobra, u okviru MCM Comic Con konvencije.

Program je podložan izmenama i dopanama, kako se datum Japanizma bude približavao.

Cena ulaznice za jedan dan Japanizma biće 150 dinara, a karte će moći da se kupe na blagajni Doma omladine. Međutim, ukoliko ste članovi Sakurabane, preko nas ćete imati prilike da nabavite povoljnije  ulaznice za sva četiri dana – potrebno je samo da svratite do našeg kluba (Pop Lukina 6, kod Brankovog mosta) i učlanite se, a mi vam obećavamo dobro druženje i brojne aktivnosti i van samog Japanizma!

One Reply to “Japanizam 2013”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *