Jane Birkin

Bio je zavodnik. Poznati pevač, dobar tekstopisac, bio je glumac i filmski režiser. Ona je bila mlada glumica u usponu koju danas smatraju poznatim modnim simbolom i oličenjem stila.

jane i serz

Svima nama dobro poznati, Džejn Birkin i Serž Ginzburg. Iako nisu živeli srećno do kraja života, smatrani su za jedan od najpoznatijih parova šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka. Vodili su veoma  buran i boemski život, bili su ludi jedan za drugim, a svoju ljubav su obeležili pesmom „Je t’aime…moi non plus” („Volim te, ni ja tebe”). Da pojasnim, radi se o pesmi koja važi za jednu od najerotičnijih  pesama svih vremena. Deci mlađoj od dvadeset i jedne godine je bilo zabranjeno da je slušaju. Erotski tekst i senzualni glas Birkinove izazivali su pravi skandal. Seksualne insinuacije u vidu strastvenih  uzdisaja Džejn na početku i simulacije orgazma na kraju pesme, gde se Birkin obraća Seržu sa „Non, maintenant viens”, su svakako predstavljale veliki šok za tadašnju javnost. Singl je prodat u četiri miliona  primeraka, iako je na snazi bila zabrana njegovog emitovanja na radio programima Francuske, Italije, Poljske, Portugalije, Španije i Velike Britanije. Zapravo, Ginzbur je pesmu napisao za duet sa Brižit Bardo sa kojom je bio u kratkoj ljubavnoj vezi, ali je prvi put emitovana maja 1968., gde je peva sa prelepom Džejn Birkin. Legendarni duet je doživeo takvu popularnost, da mnogi izvođači nisu mogli da odole, te su napravljeni razni prepevi.

jane-birkin-serge

Kada se spomene ime ove prelepe glumice, prvo na šta će svi pomisliti je njen poznati  duet sa Seržom, ali ona je mnogo više od toga. Džejn je oličenje nenamernog šika i minimalističkog stila. Ona je postala  sinonim za jednostavnost, istančan stil, seksipil i prirodan izgled. Možemo je nazvati seks simbolom, neostvarenom željom mnogih muškaraca. Bila je žena koja je živela boemski život, pun skandala i koja nije  marila o tome šta drugi misle.

jane birkin

Ona je baš ta osoba zbog koje je Žan-Lui Duma, prvi čovek Hermes-a, 1984. godine odlučio da stvoru žensku tašnu koja je danas poznata kao Birkinica. Priča se da je ova legendarna torba nastala igrom  slučaja.Tokom jednog dugačkog i dosadnog leta avionom, Džejn je sedela pored poznatog Žana i požalila mu se kako ne može da nađe dovoljno dobru i veliku, elegantnu kožnu tašnu. Džejn je nacrtala skicu  torbe kakvu bi ona želela da ima i koja je praktična, velika i elegantna. Ona je danas statusni simbol, odraz dubokog džepa, tašna koja može da košta više i od automobila. Žene sanjaju da je imaju jer je ona  oličenje stila i klase. Doći do iste je prava umetnost. Lista čekanja je suludo duga, čak može biti i do 2 godine.

jane and serge

Sredinom 60-ih godina Džejnin san je bio da postane glumica, što je i bilo logično, jer joj je majka, Džudi Kambel, karijeru izgradila u pozorištu. Međutim, za razliku od nje, Džejn se vrlo kratko zadržala na  pozornici i shvatila da je istinski privlači film. Svoje prvo veliko ostvarenje je doživela kontraverznom ulogom u filmu „Blow Up”, koji je nagdrađen Zlatnom palmom na Kanskom festivalu.

Polaskana ovim uspehom, Birkinova je smatrala da je dovoljno kvalitetna da se oproba na francuskoj sceni, te je otišla na audiciju za film francuskog reditelja Pjer Gramblata, „Slogan”. Napornim trudom je  uspela da dobije zapaženu ulogu kojom će postati slavna u Francuskoj. Igrom slučaja u filmu joj je partner bio Serž Ginsburg, sa kojim je kasnije snimila čuveni duet i koji joj je bio ljubavnik dugi niz godina.  Veza sa Seržom joj je donela mnogo popularnosti i sreće ali je istovremeno bila praćena i brojnim skandalima. Posle jedne burne rasprave, Džejn je očajnički pokušala da izvrši samoubistvo skočivši u Senu. Kao u nekom romantičnom filmu, Ginsburg se bacio za njom i zagrlio ju je. Veza sa lepim francuzom je Birkinovu u velikoj meri sputavala jer je medijska pažnja, umesto na glumičin talenat, bila usmerena na  njen kontraverzni ljubavni život. Za razliku od Džejn, Serž je snimio jedan od najboljih albuma u svojoj karijeri.

jane_birkin

Džejn nije odustajala od glume i njen trud se isplatio. Odlično je odigrala svoju ulogu u čuvenom filmu „Don Žuan 73”, u kojem je igrala ljubavnicu Brižit Bardo.

1975. godine, na samom vrhuncu slave, igrala je u „Je t’aime…moi non plus”, koji se zove isto kao i već pomenuti muzički duet. Film je šokirao javnost, i dok su mnogi smatrali da je nepotrebno vulgaran i  perverzan, niko nije mogao da spori izvrsan performans Birkinove.

jane Birkin1

Džejn Birkin je danas inspiracija mnogih. Kako se moda šezdesetih polako vraća, tako se i istančan ukus ove nesvakidašnje žene opet provlači kroz javnost. Njen stil odiše nonšalancijom i onom simpatičnom  nemarnošću koja danas inspiriše mnoge modne kreatore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *