Ja bih nešto slatko i voćno, a Vi?

Nemam pojma otkuda njima ideja da me posete, ali i to se desi – moja najzahtevnija baba-tetka i njen muž-gospodin, kako smo ga oduvek zvali, najavili su dolazak tri dana ranije. Uvek su bili gospoda i držali do lepih manira, koji nisu izostali ni ovog puta.

Ipak, ono što me je totalno izbacilo iz koloseka je vreme u koje dolaze – popodne, posle ručka. Petnaest minuta sam razmišljala šta da spremim. Ok, to je posle ručka i u to vreme ih mogu poslužiti samo nekim kolačem, ali kojim?! Ništa što nije domaće oni neće da jedu. Znači, moram da napravim nešto. Cheesecake je moj omiljeni kolač već godinama, a imam i dobar, oproban recept.

Kolač nije baš jeftin, ali je odličan. Sastoji se iz tri dela. Kora i dva krema.

Kora: 300gr mlevene Plazme, pola margarina, 6 kašika mleka. Sve se to pomeša i razvuče na dno pleha koji je prethodno nauljen.

Krem: 1 Ala kajmak, 1 slatka pavlaka (manje pakovanje), 1 kisela pavlaka, 5 kašika šećera, 2 kesice vanilin šećera. Sve pomešati i na kraju dodati želatin pripremljen po uputstvu sa kesice (pošto se ne spremaju svi baš isto).

Voće: 2 pakovanja smrznutog voća, 5 kašika šećera, 2 kesice želatina. Kuvati voće dok se ne odmrzne, dodati ostale sastojke, a pripremljeni želatin na kraju. Kad se prohladi sipati preko belog krema.

Preko može šlag, ali i ne mora.

Sve sam ovo morala da pripremim dan ranije kako bi kolač imao vremena da odstoji, postao kompaktan i fino ohlađen.

Tačno u 17h pojavili su se na vratima. Njihove posete uvek su me neodoljivo podsećaju na čajanke opisane u romanima Agate Kristi, ali dobro.

Bez fatalnih posledica, naravno.

Bivši avijatičar i njegova supruga su fini gosti. Popili su crnu kafu, pojeli kolač, ispričali mi sve svoje događaje iz mlađih dana, pitali me kako sam, šta radim, kako su moji, pozvali mene i sestru u goste i izrazili nadu da ćemo se uskoro videti.

Dobila sam pohvale za cheesecake, ali u to nisam ni sumnjala. To je jedan od onih recepata koje izvučete iz rukava kad god morate da budete “na visini zadatka”.

Još jednom je upalio. A da, baba-tetka je tražila i recept.

Strašan incident zbog Ceesecake-a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *