Izložba „Zaobilazne strategije“

Izložba “Zaobilazne strategije – arhitektura u Vojvodini na početku 21. veka” otvara se večeras u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u 19h.

Na izložbi će biti prikazana dela dvanaest arhitekata i arhitektonskih biroa koja su svojom stvaralačkom praksom i delima obeležila prvu deceniju novog milenijuma.

Autori izložbe su u saradnji sa arhitektima izradili veći broj plakata koji su prigodni za prostor Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, ali i za druge izlagačke prostore u zemlji i inostranstvu.

Izložbu će pratiti katalog i različite manifestacije, prezentovanja rada pojedinih arhitekata, stručnog vođenja po izložbi, predavanja i prikazivanja filmova koji se bave savremenom arhitekturom kao i rad sa najmlađim posetiocima.

Arhitekti učesnici izložbe se na pojedinim projektima, svesno ili nesvesno, priklanjaju nekim od aktuelnih arhitektonskih tendencija važećih u svetu, od naglašenog funkcionalizma i plastičnog oblikovanja, organske eklektike i reminiscencija na prošlost, preko staklene arhitekture tvrdih ivica i staklenih zavesa, do pokušaja uvođenja konstruktivizma ili dekonstruktivizma u svoja dela.

Izabrani autori su ostvarili veliki broj visokih plasmana na konkursima i nagrada na stručnim izložbama i salonima arhitekture, kao i određen broj ostalih društvenih priznanja čime su u značajnoj meri skrenuli pažnju stručne i široke javnosti, na svoj stvaralački rad.

Autori imaju i različita interesovanja, pored arhitekture bave se i projektovanjem enterijera, primenjenom umetnošću, industrijskim i grafičkim dizajnom, slikarstvom, istoriografijom, zaštitom graditeljskog nasleđa i brojnim drugim istraživanjima vezanim za širok spektar arhitektonske delatnosti.

 

Više informacija na: msuv.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *