Izložba “Video, televizija, anticipacija”

Izložba “Video, televizija, anticipacija” otvara se večeras u Muzeju savremene umetnosti Beograda u 19h.

Ova izložba povezuje radove iz proteklih decenija (od kraja 70-ih godina do početka 2000-tih), od borbe za širenje polja umetničkih intervencija, radikalnih praksi jugoslovenskog kino-amaterizma i alternativne kulture 1980tih, zatim eksperimenata u televizijskom programu i prilagodjavanja medijskih slika, do stvaranja samoorganizovanih medijskih prostora razvijanih videom kao medijem novih microcinema zajednica.

VTA-s

“Video, televizija, anticipacija” predstavlja i vid evociranja (pred)osećanja budućnosti umetnosti i medij videa, rekonstrukciju horizonta kakav je bio dok se video kao medij upuštao u različite istraživačke i agonističke odnose sa televizijom, shvatajući je kao formativni medij ističućeg dvadesetog veka.

U bivšoj SFRJ, dok je televizija oblikovala specifičnu umetničku estetiku, umetnost je oblikovala televiziju, a radovi umetnika prisutni na izložbi preispituju upravo kulturni uticaj televizije i njen autoritet.

Učesnici izložbe su Tomislav Gotovac / Mio Vesović, Sanja Iveković, Bojan Jovanović, Apsolutno, Ivan Faktor, Dalibor Martinis, Studio Imitacija Života (Darko Fritz, Željko Serdarević), Zank/Borghesia, Dejan Vlaisavljević NIKT, Zhel (Željko Vukičević), TV Galerija, Low-Fi Video.

U subotu, 8. јuna biće organizovan i prateći program od 17h. U Salonu Muzeja savremene umetnosti održaće se prezentacije odredjenih projekata i razgovor sa učesnicima o izložbi.

Izložba će trajati do 14. jula.

 

Izvor: designed.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *